Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Για την ανθρωπιστική κρίση θα κάνουμε κάτι;

Σπύρος Γκουτζάνης

Ένα πεντάχρονο κορίτσι και η ηλικωμένη γιαγιά του κινδύνευσαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε σε σπίτι στο Κορδελιό στο οποίο η οικογένεια ζούσε δίχως ρεύμα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ένα άλλο κορίτσι 13 χρονών κοιμήθηκε με τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού με το οποίο προσπαθούσε να ζεσταθεί για να μην ξυπνήσει ποτέ.

Πάλι πριν λίγες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι στέκονταν σε ουρές στον Δήμο Καλλιθέας για να πάρουν δύο σακκούλες τρόφιμα καταθέτοντας τα ξεφτίδια της αξιοπρέπειάς τους. Όποια οργάνωση ή κόμμα στήνει ένα φορτηγό για να μοιράσει λίγα τρόφιμα ο τόπος γεμίζει ανθρώπους που κυριολεκτικά πεινάνε. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών υποστιτίζεται καθώς οι οικογένειες υποβαθμίζουν την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων λόγω φτώχειας. Ασθενείς πεθαίνουν γιατί δεν αντέχουν οικονομικά τα σωστά φάρμακα.

Είναι εικόνες που από την έναρξη των μνημονίων πνίγονταν συστηματικά από τα ΜΜΕ που προτιμούσαν να παίζουν τις δηλώσεις των κοστουμάτων υπουργών που μιλούσαν για τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Τώρα έγιναν τόσο πολλές που κερδίζουν μία περαστική αναφορά στα δελτία. Δίχως πολλά πολλά, δίχως συζήτηση για τις αιτίες, δίχως έστω ένα σχόλιο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, ξανά μετά στο κύριο θέμα που είναι οι επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι όμως εικόνες που πληθαίνουν στους δρόμους και στις γειτονιές και φωνάζουν ότι στην Ελλάδα του 2013 μεγαλώνει η ανθρωπιστική κρίση. Ο πρωθυπουργός περιορίζεται σε μία στατιστική αναφορά “οι έλληνες έχασαν 40% του εισοδήματός τους, 27,5% είναι άνεργοι και οι νέοι 60%”.  Πίσω από τον γενικό μέσο όρο του 40% αποκρύπτεται ότι οι πιο άτυχοι έχασαν το 100% του εισοδήματός τους. Με την προβολή των θυσιών του ελληνικού λαού αποκρύπτεται ότι η κυβέρνηση ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει κάνει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ουδεμία μέριμνα για να έχουν όλοι -αλλά όλοι- ένα πιάτο φαγητό, μία στέγη για να βγάλουν τον Χειμώνα, ρούχα για να ντυθούν. Σε κανένα όργανο της ΕΕ δεν έχει τεθεί επιτακτικά το ζήτημα στις ανθρωπιστικές του διαστάσεις ώστε να βρεθούν πόροι για να ενισχυθούν τα κοινωνικά δίκτυα που υπάρχουν και παλεύουν μόνα τους με περιορισμένα μέσα για να βοηθήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των αναξιοπαθούντων.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, προφανώς κλείνοντας το μάτι στην βάση του κόμματός του, για να μαζέψει ψηφαλάκια ενόψει των ευρωεκλογών. Θα ήταν πολύ πιο έντιμο να πει ότι το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθεί για κοινωνικο δίχτυ προστασίας ώστε να μην πεθαίνουν 12χρονα κορίτσια.

Παντού γύρω μας ο πολιτισμός μας δοκιμάζεται. Δεν είναι μόνο οι οικονομικές μας αντοχές, είναι ο πολιστισμός μας που καταρρέει όταν πληθαίνουν οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια.

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση ανάλγητη που είναι και παντελώς αδιάφορη για την κοινωνική ερήμωση που φέρνει η πολιτική της, αλλά και η κοινωνία που παθαίνει μιθριδατισμό. Γιατί πολύ απλά δεν είναι δυνατόν το 5% -ας βάλλουμε μικρό αριθμό- του πληθυσμού να πεινάει να αυτοκτονεί και να καταστρέφεται και να υπάρχουν ακόμη πολίτες που στις δημοσκοπήσεις πριμοδοτούν την κυβέρνηση που δεν έχει πρώτιστη προτεραιότητά της -και όχι μόνο στα λόγια-την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου