Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Έγινε σήμερα, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στο γραφείο του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μασλάρη, συνάντηση με θέμα την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο κ. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι κυρίες και οι κύριοι Σχολικοί Σύμβουλοι -δασκάλων και νηπιαγωγών-, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και οι αιρετοί του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Στη συζήτηση που έγινε και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν:
  • Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και οι Σχολικοί  Σύμβουλοι μάς ενημέρωσαν ότι αυτό που γνωρίζουν μέχρι τώρα αφορά μόνο την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που είναι γενίκευση της πιλοτικής εφαρμογής  η οποία εκπονήθηκε τη διετία 2010-2012. Με τη διαφορά ότι τώρα είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική όπως ήταν τότε. Δεν έχουν καμία πληροφόρηση ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (Προεδρικό διάταγμα υπ΄αριθ. 152 με ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 5 Νοεμβρίου 2013) θα εφαρμοστεί από εφέτος.
  • Η θέση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι ότι είναι αντίθετη σε κάθε μορφή αξιολόγησης και ότι θεωρεί την αυτοαξιολόγηση σαν "Δούρειο Ίππο" μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα περάσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
  • Η προσωπική μου άποψη είναι ότι φοβόμαστε την αξιολόγηση όχι γιατί δεν πιστεύουμε στους εαυτούς μας και τη δουλειά μας αλλά γιατί φοβόμαστε αυτούς που θα μας αξιολογήσουν καθώς  και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουν.
  • Συμμετείχα, ως διευθυντής του σχολείου μου, στο πρόγραμμα της αυτοαξιολόγης όταν ήταν πιλοτικό.  Νομίζω ότι μας δίνεται η ευκαιρία σε πρώτη φάση να καταθέσουμε τις απόψεις μας για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της σχολικής μας μονάδας. Είναι εσωτερική αξιολόγηση και δεν υπάρχουν εξωτερικοί αξιολογητές. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική και υπεύθυνη πράξη γιατί έχουμε και εμείς λόγο και μπορούμε να εκθέσουμε τις απόψεις μας στηρίζοντάς τες με επιχειρήματα. Θα μας ακούσουν; Πιθανότατα όχι. Είναι καλύτερα όμως να είμαστε οχυρωμένοι σε μια στείρα άρνηση η οποία δε θα μας οδηγήσει πουθενά και θα φανεί ότι φοβούμαστε να αξιολογήσουμε εμείς οι ίδιοι την κατάσταση στα σχολεία μας; 
  • Για δε την "εξωτερική" αξιολόγηση δε χωρά συζήτηση ότι οι συνθήκες δεν είναι έτοιμες. Πρέπει πρώτα να τις αλλάξουν, μετά να κάνουν πολλές αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα γιατί δεν έχει από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις και μετά τα λέμε.
Γαπκιάδης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου