Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Σώζεται αυτή η χώρα;

Του  Άγγελου Στάγκου

Είναι ώρες που λέει κανείς ότι αυτή η χώρα δεν σώζεται. Δεν σώζεται όχι αποκλειστικά εξαιτίας της ανικανότητας της πολιτικής τάξης, αλλά κυρίως γιατί η ίδια δεν θέλει να σωθεί. Δεν την αφήνει να κάνει τα ελάχιστα απαραίτητα βήματα μπροστά η διάχυτη στρεβλή νοοτροπία που πολύ συχνά εκδηλώνεται και με κρούσματα άσκησης ακραίας πολιτικής βίας. Τόσο συχνά που αποτελούν πλέον βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινότητάς μας. Και αν θέλουμε να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια, ούτε η στρεβλή νοοτροπία, αλλά ούτε και η πολιτική βία προέκυψαν ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Μάλλον πρόκειται για ενδημικές παθογένειες, που τις αντιλαμβάνεται όποιος διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις νεοελληνικής ιστορίας, ή έστω προσωπική μνήμη με το χρονικό βάθος, ανάλογα βέβαια με την ηλικία του.
Για όποιον αμφιβάλλει, μόνο τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι έκαψαν το σπίτι του Κ. Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους, ένας έριξε χειροβομβίδα, που ευτυχώς δεν έσκασε, στη ΔΟΥ Γλυφάδας, κάποιοι προσπάθησαν να απαγάγουν επιχειρηματία στην οδό Βουλιαγμένης και δεν αποκλείεται να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες παλικαράδων της «Χρυσής Αυγής» να κραδαίνουν όπλα διαφόρων τύπων, που προφανώς είναι κάπου κρυμμένα, τρίτος μπήκε με το αυτοκίνητό του σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού γιατί δεν εγκρίνει την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, άλλοι πυρπόλησαν ίντερνετ - καφέ στα Εξάρχεια, γιατί θεώρησαν ότι ο ιδιοκτήτης συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές, συνάδελφοί τους κατέστρεψαν γραφεία εισπρακτικής εταιρείας στον Ταύρο και φυσικά, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό γιατί έτσι θέλουν οργανωμένες μειοψηφίες φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, δεν πέρασε καιρός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ακόμη λιγότερος χρόνος από τη δολοφονία, σε αντίποινα, δύο χρυσαυγιτών από αγνώστους ακροαριστερούς. Αυτά, απλά σταχυολογώντας...
Για να συμπληρωθεί η εικόνα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η άρνηση γονέων της περιοχής της Νάουσας να δεχθούν δωρεά του Τζορτζ Σόρος για να εξασφαλιστεί η θέρμανση των σχολείων φέτος τον χειμώνα, με το αιτιολογικό ότι είναι φιλοσκοπιανός. Το κορυφαίο όμως ήταν η απαγόρευση στον μειονοτικό δημοσιογράφο Εβρέν Ντεντέ να παρουσιάσει στην τουρκική γλώσσα εισήγησή του στην Κομοτηνή, σε συνέδριο με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης, 90 χρόνια μετά. Οι μειονοτικές ρυθμίσεις» που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό «the books’ journal», την πρωτοβουλία για την απαγόρευση την πήρε ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, που ήταν παρών στο συνέδριο, παρ’ όλο που οι οργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχει διερμηνέας. Μετά από αυτό ο δημοσιογράφος και μαζί του άλλοι μειονοτικοί ομιλητές, αποχώρησαν από το συνέδριο, οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά οι παριστάμενοι πολιτικοί άνδρες «έκαναν την πάπια».
Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι ενδεικτικά, αλλά συνδυάζονται και δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί. Μπορεί να μην εκφράζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εκφράζουν όμως ένα μεγάλο μέρος της. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν επιτρέπουν την επικράτηση της λογικής που οδηγεί στην ομαλότητα. Αντίθετα, τρέφουν τον λαϊκισμό και τον παραλογισμό που δεν επιτρέπουν αυτή τη χώρα να αντιμετωπίσει ορθολογιστικά τα πολλαπλά και μεγάλα προβλήματά της. Για να προχωρήσει κάπως προς μία κατεύθυνση που ελπίζεται ότι θέλει και προσδοκά η πλειοψηφία των πολιτών, αν μη τι άλλο. Εκτός αν προτιμά να παραδοθεί στην μειοψηφία των «βλαμμένων» για να επαληθεύσει πανηγυρικά την άποψη ότι αυτή η χώρα δεν σώζεται γιατί δεν θέλει να σωθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου