Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Μαντέλα

Δημήτρης Δανίκας

Ορίστε λοιπόν η περίπτωση Νέλσον Μαντέλα. Ορίστε το δίδαγμα από την διαδρομή, την εμμονή και την ακατάβλητη αγωνιστικότητά του.

Ορίστε η σχέση του με την ελληνική, ανθρωπιστική κρίση. Ορίστε το παράδειγμα προς μίμηση. Ορίστε και κοπιάστε να τον αντιγράψουμε. Αν μας βαστάει. Βαριά η καλογερική.

Γιατί από την αρχή κόντρα στο πιο σκληροράχηλο, το πιο φασιστικό, το πιο ακραίο ρατσιστικό καθεστώς της Υφηλίου. Γιατί η ζωή κάθε μαύρου ήταν ταυτόσημη με την αντίστοιχη ενός τετράποδου. Ίσως και φτηνότερη. Γιατί η ανθρώπινη δουλεία ήταν επίσημη, νόμιμη και πριμοδοτημένη από το Ντοτιοαφρικανικό σύστημα. Γιατί με το παραμικρό σε χαρακτήριζαν τρομοκράτη. Γιατί σε σκοτώνανε για ψύλλου πήδημα. Και γιατί μόνος εναντίον όλων. Γι αυτό.

Το αποτέλεσμα; Επί 27 συναπτά χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Ανακρίσεις επί ανακρίσεων. Βασανιστήρια επί βασανιστηρίων. Απεργίας πείνας η μία μετά την άλλη. Ψυχολογικός πόλεμος μέχρι ταπεινώσεως και εξοντώσεως. Ίσως ένας από τους χειρότερους επίγειους εφιάλτες

Κι όμως άντεξε. Κι όμως τους ταπείνωσε. Κι όμως τους κατατρόπωσε. Κι όμως ελευθερώθηκε. Κι όμως ήρωας ανακηρύχθηκε. Κι όμως παράδειγμα έγινε. Κι όμως οι χτεσινοί εχθροί υποκλίθηκαν και στον τάφο του σταυροκαπήθηκαν. Που πάει να πε αυτό που λέει ο Ποιητής.

Όχι μόνο Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία αλλά θέλει Αντοχή, Πείσμα, Αίμα, Θυσία. Με απλά λόγια. Όσοι κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας και σπάνε βιτρίνες, καίνε αυτοκίνητα και με τους μπάτσους παίζουν πετροπόλεμο, όλοι αυτοί ξεχαρμανιάζουν όπως περίπου οι χουλιγκάνοι σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση των δύο αιώνιων αντιπάλων. Τα κάνουμε λίμπα και στην συνέχεια πάμε για ποτά και για κορίτσια. Η δοκιμασία για την ελευθερία ως πλάκα και χαβαλές. Ως καφενείο.

Αν μας κοτάει, ε τότε μέχρι τελικής πτώσεως. Ποιος ποιον. Ο θάνατός σου η ζωή μου. Εγώ η εσύ. Kill me? Kill you! Τόσο απλό. Τόσο δύσκολο. Τόσο ακατόρθωτο. Τόσο μακρινό. Γιατί τίποτα μα τίποτα δεν κερδίζεται με κραυγές, με στιγμιαίες,εκτονωτικές πορείες, με εκλογές και με απεργίες μικρές. Η Τρόικα, η Μέρκελ, το αχόρταγο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα αυτά που μοιάζουν με ερπύστριες τεθωρακισμένων αρμάτων μάχη, όλα όσα «μαστιγώνουν» καθημερινά σώμα και ψυχή, είναι μια δοκιμασία μοναδική. Η ταν η επί τας.

Με την υποταγή θα εκπνεύσει κάθε ελπίδα απ΄ αυτή την ευλογημένη Γη. Αν δεν πεθάνει το κτήνος θα «πεθάνουμε» εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου