Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Παρεμβάσεις ΠΕ: Στο ίδιο έργο θεατές! Συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τη νέα ηγεσία

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα ηγεσία.
Πως μπορείς να μην πεις τίποτε.
Για μια ακόμη φορά η συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προσθέσει παρά μόνο «καλή διάθεση και καλές προθέσεις».  Αυτό που φάνηκε καθαρά είναι πως στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι να δώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος που όμως θα αφορά μόνο τη διαχείριση της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των μνημονιακών μέτρων κι όχι την αλλαγή και το διαφορετικό προσανατολισμό.
Αυτή η αντίληψη κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία λέγοντας πως «ήρθαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί, να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία». Καταλάβαμε δηλαδή πως η αλλαγή στο υπουργείο έχει να κάνει περισσότερο με την εκτόνωση της μεγάλης δυσαρέσκειας και της οργής από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην εκπαίδευση κι όχι με την ανατροπή τους, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την αποτροπή της αξιολόγησης–χειραγώγησης, τη δημοκρατία στο σχολείο, την οικονομική– υπηρεσιακή και επαγγελματική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, τους διορισμούς, τις σταθερές και μόνιμες μορφές εργασίας, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου θεώρησε πως οι αυτονόητες ρυθμίσεις που έκανε: α) έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11/9 (όπως κάθε χρόνο), β) έκδοση εγκυκλίου για αιτήσεις αποσπάσεων μέχρι 25/6 ( αν και δεν έχουν γίνει μεταθέσεις ), γ)δυνατότητα να κάνουν ανάληψη υπηρεσίας στον τόπο που υπηρετούν οι αποσπασμένοι και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αποτελούν δείγματα των καλών προθέσεων του και «δείχνουν το στίγμα γραφής».
Συγκεκριμένα για τη συνάντηση θέλουμε να σημειώσουμε:
1)      Η συνάντηση, που ήταν μικρής διάρκειας, έγινε όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός εν’ όψη του συνεδρίου. Όμως άνθρακες ο θησαυρός για όσους περίμεναν έστω κάποιες υποσχέσεις. Και όπως λέει το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας «η πολιτική ηγεσία δεν απάντησε και δε δεσμεύτηκε επί της ουσίας».
2)      Στην αρχή αλλά και στο τέλος ο υπουργός επέμενε και ζητούσε να έχει το λόγο μόνο ένας από το Δ.Σ. ο πρόεδρος, γιατί θέλει να ακούει τις αποφάσεις και να μη μετατρέπονται οι συναντήσεις σε συνελεύσεις. Αυτό φυσικά δεν υιοθετήθηκε και το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος να καθορίζει εκείνο τον τρόπο παρέμβασής του δεν το παραχωρεί σε κανέναν κι έτσι λειτούργησε και θα λειτουργεί σε κάθε συνάντηση.
3)      Στις ερωτήσεις για τις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις-αποσπάσεις…) απάντησε ο υφυπουργός «πως θα πορευτούμε με το myschool και την καταγραφή που υπάρχει στο σύστημα. Τις εισηγήσεις προτάσεις των υπηρεσιακών οργάνων θα τις πάρουμε υπόψη εφ’ όσον δεν έχουν απόκλιση πάνω από 5%». Καταλαβαίνουμε λοιπόν πάλι τη κατάσταση θα υπάρχει στην αρχή της χρονιάς με χιλιάδες εκπαιδευτικούς μακριά από τα σπίτια τους και χιλιάδες κενά ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
4)      Για το θέμα της αξιολόγησης μπορεί να δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός πως «εμείς δεν είπαμε τίποτε», όμως είπε πολλά με τις επιμέρους παρεμβάσεις του.
Συγκεκριμένα:
 « Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, οι ποσοστώσεις χρειάζονται. Αν κάνετε προτάσεις για την αξιολόγηση και για την υλοποίηση τους χρειάζονται χρήματα εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αν προτείνετε αξιολόγηση που δεν οδηγεί σε αποτελέσματα θα μας βρείτε απέναντι. Δεν μπορεί όλοι να είναι άριστοι, να παίρνουν 10. Μπορεί ο Ανδρέας να κατήργησε τον επιθεωρητισμό, όμως περάσαμε στο άλλο άκρο!!! Δεν μπορεί να έχουμε μια εκπαίδευση που ο καθένας θα κάνει ότι θέλει».
Ο υπουργός και ο υφυπουργός μπορεί να τόνισαν στη συνάντηση «πως όλοι έρχονται για να κάνουν καλό» όμως ο κόσμος της εκπαίδευσης ξέρει πολύ καλά πως έρχονται για να υλοποιήσουν ένα μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που είναι ήδη αποφασισμένα και άλλα που έρχονται ως «μνημονιακές υποχρεώσεις», που στόχο έχουν τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.
Γι’ αυτό εμείς τονίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αυταπάτη ή αναμονή. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η νέα κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών προθύμων, θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και τον κοινωνικό πόλεμο.
Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, που όλες αυτές τις μέρες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μη γίνουν τα σεμινάρια της ντροπής, δείχνουν το δρόμο και επιβάλουν στις ηγεσίες την πορεία του συνεχούς αγώνα για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.
Καμιά αυταπάτη πως θέλουν ή μπορούν να αλλάξουν πολιτική αυτοί που μας κυβερνούν, αυτοί που τώρα είναι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στο σχολειό, στις συνελεύσεις, στο συνέδριο, να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με όλο τον κόσμο της δουλειάς, να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να παλέψουμε συντονισμένα για να φύγουν τώρα οι νόμοι τους, η κυβέρνηση, το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, πολιτικού συστήματος, τρόικας και Ε.Ε.    
Αθήνα 20-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου