Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ανδρέας Λοβέρδος: Θεσμός κλειδί για την εκπαίδευση η αξιολόγηση και πρέπει να γενικευτεί

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: «Η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι μια πολιτική νομοθετημένη, δεν ξέρω εάν εδώ ή εκεί η νομοθεσία έχει τις ευστοχότερες δυνατές, ή κάπως άστοχες ρυθμίσεις. Η αξιολόγηση όμως θα γίνει. Και είναι μια θέση την οποία χθες εκφράσαμε κατά τις προγραμματικές μας δηλώσεις. Η αξιολόγηση δεν φτάνει στον Φεβρουάριο του ’15, η αξιολόγηση στην Πρωτοβάθμια και στη Διοίκηση είναι τρέχουσα διαδικασία, τώρα. Η οποία έχει βασικά της στάδια τώρα, το θέρος και διευρύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς από το Σεπτέμβρη. Τώρα δηλαδή είμαστε στη φάση όπου επιμορφώνονται προκειμένου να κάνουν την αξιολόγηση και στη συνέχεια αξιολογούνται, τα στελέχη της εκπαίδευσης. Και μετά πάμε στους δασκάλους και τους καθηγητές.
        Αυτό το έχουμε συζητήσει με τις Ενώσεις και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ, έχουμε ακούσει τις αιτιάσεις τους για τις διατάξεις του νόμου που κρίνουν ότι είναι αντισυνταγματικές, που κρίνουν ότι δεν είναι σωστές, όμως τους έχουμε ζητήσει ένα άλλο πρότυπο αξιολόγησης το οποίο δεν μας έχει σταλεί.
        Συνεπώς υπάρχει μια καταγγελία εναντίον ενός –όπως ισχυρίζονται- κακού συστήματος, αλλά όχι μια πρόταση για κάποιο άλλο. Και μάλιστα μας ζητήθηκε να το αλλάξουμε, να καταργήσουμε αυτό που υπάρχει και να ανοίξουμε συζήτηση και απαντήσαμε πως δεν θα το κάνουμε.    Όποιος έχει οποιαδήποτε νομική αιτίαση για παραβίαση νόμου ή του Συντάγματος, μπορεί να πάει στα Δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς αυτή είναι μια διαδικασία που θα προχωρήσει. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα εδώ κι εκεί και κρούσματα βίας, αλλά ξέρω επίσης ότι πολλοί εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αξιολογηθούν και πρώτοι. Δηλαδή ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Δεμερτζόπουλος με ενημέρωσε χτες και ενημερώσαμε και τους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιδιώκουν την εφαρμογή του νόμου και θέλουν μάλιστα να αξιολογηθούν πρώτοι αυτοί. Προχωράμε κανονικά στην αξιολόγηση».
Για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είπε: «Εκτιμούμε, με βάση τις συνταξιοδοτήσεις της φετινής χρονιάς αλλά και της παρελθούσης και των παρελθόντων ετών, όπως ενημερωθήκαμε και από τον κ. Αρβανιτόπουλο και από την Υπηρεσία, ότι τα κενά πρέπει να είναι πάνω από 20.000. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει γρήγορα να αντιμετωπίσουμε. Θα είναι αναπληρωτές αυτοί. Δεν θα είναι προσλήψεις γιατί εξ αυτών οι 2.000 είναι οι κανονικοί διορισμοί από τον κ. Μητσοτάκη από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει της αντιστοιχίας 1 προς 10. Την στιγμή που παραλάβαμε, είχαμε από τον κ. Αρβανιτόπουλο την ενημέρωση ότι έχουν καθυστερήσει δυο μήνες οι μεταθέσεις που προηγούνται των αποσπάσεων, των μετατάξεων και της αναπλήρωσης. Το πρώτο στάδιο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα Μαΐου ολοκληρώνεται τώρα.
Άρα όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι μια διαδικασία που θα μας έχει στις επάλξεις μέχρι τέλος Αυγούστου για να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή, δεν έχουμε τα σχολεία ανοιχτά την ώρα που πρέπει. Πρέπει να είμαστε εδώ όλο το καλοκαίρι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά όπως πέρσι και όχι νωρίτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου