Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ποιους καταψηφίζουμε;

 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα. Όπως πάντα οι δήμαρχοι, στο παρά πέντε των εκλογών, ασφαλτοστρώνουν τους δρόμους, βουλώνουν λακκούβες, εντατικοποιούν αποκομιδές σκουπιδιών, σε μια θλιβερή επίδειξη παλαιοκομματισμού. Στο δικό μου προάστιο, την Αγία Παρασκευή, ένα έργο που κανονικά θα κρατούσε δύο-τρεις μήνες, μια διεύρυνση πεζοδρομίων στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, κράτησε ένα χρόνο, για να φαίνεται πιο σημαντικό...
Αλλά εδώ, θα μου πείτε, ολόκληρη κυβέρνηση κάνει προεκλογικά δωράκια με το περίφημο επίδομα εκ του πλεονάσματος. Στην Ιταλία, ένας αληθινά καινούργιος πολιτικός, ο πρωθυπουργός Mατέο Ρέντσι, αναγγέλλει μεν αλλαγές και μέτρα, αλλά μεταθέτει την εφαρμογή τους μετά τις εκλογές. Ακριβώς για να μη νοθευτεί από την κυβέρνηση η προεκλογική περίοδος. Δεν λέω ότι αλλού είναι τέλειοι ή άγιοι. Διαθέτουν όμως το στοιχειώδες: δεν παίζουν με τη δημοκρατία. Δεν δοκιμάζουν τα όρια των θεσμών, τις αντοχές του συστήματος.
Εδώ δεν μαθαίνουμε ούτε από τα δικά μας δεινά ούτε από το παράδειγμα των άλλων. Ένα μικρό παιδάκι έχασε τη ζωή του εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας κάποιων στον πειρατικό παιδότοπο του Ελληνικού. Και ο δήμαρχος της πόλης, ο κ. Χρήστος Κορτσίδης, δεν βρήκε ούτε μια λέξη συγγνώμης. Δεν ανέλαβε ένα έστω μικρό μερίδιο ευθύνης. Άλλοι φταίνε, είπε, αφού κατήγγειλε τα μίντια που του κάνουν πόλεμο. Ποιοι; Η Αστυνομία, το υπουργείο, το πολυδαίδαλο σύστημα ελέγχων. Κι ας νοικιάστηκε το δημοτικό οικόπεδο με δική του εισήγηση. Κι ας μην προσκόμισε ποτέ ο επιχειρηματίας άδεια λειτουργίας. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό αυτού του τυπικού γραφειοκράτη ότι μπορεί να συμβεί το κακό.
Πριν από λίγες μέρες, στην άλλη άκρη της Γης, στη Νότια Κορέα, ένας δάσκαλος έθεσε τέρμα στη ζωή του και ένας πρωθυπουργός παραιτήθηκε σε μια απίστευτη επίδειξη ευθιξίας. Πλήρωσαν, ο ένας με τη ζωή του και ο άλλος με το αξίωμά του, για τις ζωές των αθώων παιδιών που χάθηκαν στο ναυάγιο. Κανένας από τους δύο δεν είχε άμεση ευθύνη.
Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει όσο κάνει κουμάντο το πελατειακό, ιδιοτελές σύστημα της κομματοκρατίας που μας διέλυσε. Το υπηρετούν και παλιοί και νέοι. Καταψηφίστε τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου