Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αλχημείες

Δημήτρης Δανίκας

Ψέματα, μαγειρέματα, αλχημείες, πλαστογραφήσεις και παραμύθια της Χαλιμάς.

Δύο τρόποι να διαβάσει και να ερμηνεύσει κάποιος τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο. Και οι δύο με κριτήριο την Αριθμητική. Απλά πράγματα!

Ο πρώτος τρόπος με την σύγκριση των δύο αναμετρήσεων. Και οι δύο για τις ευρωεκλογές, Όμοια πράγματα. Όμοια μεγέθη. Έχουμε και λέμε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είναι κατεγραμμένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΠΑΣΟΚ του 2009 απέσπασε το 36. 65%. Σήμερα, ως «Ελιά» κατάφερε μετά βίας-και με την «απειλή» του Βαγγέλη Βενιζέλου- να περισωσεί φύλλο συκής με το θλιβερό μονοψήφιο 8. 02%. Τουτέστιν συντριβή. Τουλάχιστον.

Η ΝΔ του 2009 είχε αποσπάσει το 32. 30%. Σήμερα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να συγκεντρώσει το 22. 71%. Απώλεσε δηλαδή κάτι περισσότερο από το τριάντα τοις εκατό της δύναμής της. Συντριπτική ήττα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 μόλις και μετά βίας είχε συγκεντρώσει το 4.70%. Σχεδόν τίποτα. Σήμερα εκτοξεύτηκε στο 26. 58%. Γεγονός που σημαίνει-αν και είναι αυθαίρετο αυτό-ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 προτίμησαν Αλέξη Τσίπρα. Πρωτοφανής θρίαμβος.

Πάμε στον δεύτερο τρόπο ανάγνωσης αποτελεσμάτων. Με βάση τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είχε συγκεντρώσει το 12. 28%. Που σημαίνει ότι από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν μετά από δύο χρόνια, έχασε επιπλέον το ¼ των δυνάμεών του. Το μαρτυρίο της σταγόνας. Από χρόνο σε χρόνο αιμοραγεί διαρκώς.

Η ΝΔ από το 29. 66% των τελευταίων εθνικών εκλογών κατέληξε στο 22. 71%. Χάνει δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/3 των δυνάμεών της. Αιμοραγία κι εδώ. Πιο αργή αλλά το ίδιο μαρτυρική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισοπαλία. Από το 26. 89 των εθνικών στο 26. 58 των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την άνοδο της «Χρυσής Αυγής», από 6. 92 των εθνικών στο 9.40% των ευρωεκλογών και την εκκωφάντική συντριβή της Δημοκρατικής Αριστεράς από 6. 25% στο 1.11%, ε τότε το συμπέρασμα είναι ένα:

Κερδισμένοι, χωρίς αμφισβήτηση, δηλαδή απόλυτοι νικητές της κάλπης της 25ης Μαίου ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Χρυσή Αυγή». Ο Τσίπρας ως ευνοούμενος των ψήφων της δημοκρατικής, προοδευτικής δεξαμενής. Ο Κασιδιάρης ως το κόμμα της τυφλής, ανεγκέφαλης, οργής.

Επομένως. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, η κατάληξη εφιαλτική. Αν η συγκυβέρνηση πορευτεί σφυρίζοντας κλέφτικα, πως δεν καταλαβαίνει από αριθμητική, τότε θα συμβεί το εξής εκτρωματικό. Η χώρα να κυβερνάται από το μόλις 30% των πολιτών. Από μια οικτρή μειοψηφία. Άρα επειγόντως προσφυγή στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Αλλιώτικα αντί για Δημοκρατία, θα έχουμε σφραγίδα και πρακτική Δημοκτατορίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου