Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πατριώτες, λυπάμαι, αλλά μόνοι κερδισμένοι είναι οι Χρυσαυγίτες…

Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Όσο και αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αλήθεια οι πολιτικές δυνάμεις, εκείνη αντιστέκεται και βγάζει σε όλους μας τη γλώσσα…
Αγαπητοί πατριώτες, ο ουσιαστικός κερδισμένος του πρώτου γύρου των εκλογών είναι, δυστυχώς, η Χρυσή Αυγή.
Το νεοναζιστικό κόμμα, με αρχηγό, υπαρχηγό και τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα στη φυλακή, είναι το μόνο που αύξησε πανελλαδικά τη δύναμή του σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Η συντεταγμένη Πολιτεία (πολιτικό σύστημα, Δικαιοσύνη) και τα media έχουν αποτύχει έως τώρα να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης συγκέντρωσε 16,1% στο δήμο της Αθήνας.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος 11,1% στην περιφέρεια Αττικής.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος 9% στην Κεντρική Μακεδονία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Στις φτωχότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου ο Παναγιώταρος έκοψε ποσοστά από τη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Πέραμα και τη Μάνδρα ο Χρυσαυγίτης υποψήφιος πήρε σχεδόν 20%.

Μήπως, όμως, ο Κασιδιάρης πήγε χειρότερα στο Κολωνάκι;
Κάθε άλλο.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Είναι νεοναζί το 10% (και περισσότερο) των Ελλήνων και επιλέγουν ομοϊδεάτες τους, που έχουν σταματήσει να κρύβονται;
Πιθανώς κάποιοι εμφορούνται από τέτοιες ιδέες. Οι περισσότεροι, όμως, θαρρώ πως καταφεύγουν στη Χρυσή Αυγή από ακραία φτώχεια και απουσία ελπίδας για το μέλλον, από αγανάκτηση για τους πολιτικούς – ιδίως για τα κόμματα που, κυβέρνησαν τον τόπο, τις τελευταίες δεκαετίες- αλλά και από το παγιωμένο αίσθημα κοινωνικής αδικίας. Παντού ακούς τη φράση «πληρώνουμε όσοι δεν μπορούμε να κρυφτούμε, οι αδύνατοι δηλαδή, και οι μεσχήμονες βρίσκονται στο απυρόβλητο».
Και γιατί δεν επιλέγουν κόμματα της Αριστεράς;
«Στις φτωχότερες περιοχές, η Αριστερά έχει σταματήσει να πηγαίνει και να μιλάει με τον κόσμο», μου έλεγε ο Παύλος Τσίμας που ερευνά το θέμα της Χρυσής Αυγής εδώ και πολλούς μήνες. Στη «δυτική όχθη» της Αττικής – στο Πέραμα, τη Νίκαια, τον Άγιο Παντελεήμονα, τη Μάνδρα, την Ελευσίνα, κυριαρχούν οι Χρυσαυγίτες, οι οποίοι μοιράζουν φαγητό πόρτα πόρτα και παρέχουν οικογενειακή προστασία -κυρίως από τους εγκληματίες μετανάστες.
Αναμενόμενο είναι συνεπώς, να υποχωρεί η δύναμη (όπως συλλήβδην τους παρουσιάζουν) Σύριζα και ΚΚΕ και να κερδίζει ο Νίκος Μιχαλολιάκος -παρότι βρίσκεται στον Κορυδαλλό από το φθινόπωρο .
Αλλά και στις μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων περιοχές, οι Χρυσυγίτες δίνουν δυναμικό παρόν.
Εκεί οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι θεωρούν ότι εκδικούνται το κόμμα τους επιλέγοντας όποιον «θα το πονέσει περισσότερο». Φυσικά, όχι κάποιον από την Αριστερά. Ψηφίζουν, λοιπόν, Χρυσή Αυγή (τουλάχιστον προχθές Κυριακή) ως πράξη ακραίας αντίδρασης στο μαράζωμα της οικονομίας, στα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στη φοροκαταιγίδα που έχει ρημάξει επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μη γελιόμαστε: όσο διατηρούνται ζωντανές οι αιτίες που πολλαπλασίασαν την επιρροή του κόμματος Μιχαλολιάκου, τόσο αυτό θα παραμένει στον «αφρό». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα «φυτοζωούσε» στο περιθώριο της πολιτικής ζωής τα τελευταία 30 χρόνια.
Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, τίποτα δεν δικαιολογεί την ψήφο προς τους οπαδούς του Χίτλερ. Συνεπώς, όλα τα παραπάνω αποτελούν απόπειρα ερμηνείας των πραγμάτων και, σε καμιά περίπτωση προσπάθεια δικαιολόγησης μιας φριχτής πολιτικής επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου