Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΣΠΑΡΤΗ

           Ξέρετε για ποιο δρόμο μιλάω;; Ξέρετε, μιλάω για το δρόμο που έκαναν οι πολεμιστές της Σπάρτης. Α! μήπως δε θυμάστε την ιστορία; 
Θα σας την θυμίσω εγώ αλλά με δικά μου λόγια.
          Στην αρχαία Ελλάδα οι Σπαρτιάτες ήταν μαχητές, ήταν πολεμιστές. Από τη στιγμή που  γεννιόταν ένα αγόρι στην Σπάρτη έπρεπε να αγωνιστεί. Το έπαιρναν από την αγκαλιά της μητέρας του. Ένας σκληρός άνθρωπός το έπαιρνε από την αγκαλιά της μαμάς του για να το πάει μια βόλτα. Το αγόρι έπρεπε να κάνει την πρώτη του βόλτα. Έτσι ο άνθρωπος περπατούσε σε έναν δρόμο, περπατούσε , περπατούσε , περπατούσε... Με προορισμό τον  «Καιάδα». Μα τι θα έκαναν εκεί;; Το αγόρι δεν έκανε τίποτα. Ο άνθρωπος που το πήγαινε βόλτα όμως είχε μια αποστολή. Η αποστολή του ήταν…….να διαπιστώσει μέσα σε λίγα βήματα εάν το μωρό, εάν το αγόρι είχε κάποιο σωματικό ελάττωμα.
Εάν λοιπόν, ο άνθρωπος διαπίστωνε κάποιο ελάττωμα πετούσε το παιδί στον «Καιάδα». Εάν δεν εντόπιζε κάποιο ελάττωμα επέστρεφε το αγόρι στην οικογένεια του.
Στην Ελλάδα του 2013 η ιστορία επαναλαμβάνεται….
Στην Ελλάδα του 2013 όπου όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Στην Ελλάδα του 2013 όπου όλα τα παιδιά έχουν ίδια δικαιώματα στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα του 2013 όπου όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα του 2013 όπου όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν φίλους. Ναι, στην Ελλάδα που ζούμε όλοι μας. Στην Ελλάδα που ζούμε όλοι μας όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση.
Η μήπως όχι;;; Εάν αναρωτιέστε ακόμη. Θα σας βοηθήσω …..
Στην Ελλάδα του 2013 ΔΕΝ πηγαίνουν όλα τα παιδιά κάθε μέρα στο σχολείο. Πηγαίνει το παιδί μας, πηγαίνουν τα παιδιά του γείτονα, πηγαίνουν τα παιδιά των φίλων μας άλλα μόνο γιατί έχουν το προνόμιο και την τύχη να μην χρειάζονται «παράλληλη στήριξη».
Μα τι συμβαίνει τελικά με αυτές τις «παράλληλες στηρίξεις» ;  Ε, μωρέ, θα μου πεις τώρα που να ξέρω εγώ….
Ναι, μπορεί να μην ξέρω εγώ, μπορεί να μην ξέρεις εσύ ή ο διπλανός σου. Κάποιοι γονείς ξέρουν όμως. Ξέρουν ότι το παιδί τους δεν μπορεί να πάει στο σχολείο γιατί δεν υπάρχει ο δάσκαλός που θα βοηθήσει το παιδί τους. Ή ξέρουν ότι το παιδί τους μπορεί να πάει μόνο 2 μέρες της εβδομάδας στο σχολείο γιατί ο δάσκαλός θα είναι στο σχολείο τις δυο μέρες από τις 5.
          Τι θα γίνει τελικά με τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο;; Ποιός είναι ο αρμόδιος για να απαντήσει;;; Οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ μας είπαν ότι όσο θα υπάρχει το ΕΣΠΑ κάτι θα γίνεται, κουτσά ή στραβά. Μετά;
Θα μπορεί το υπουργείο να βρει μια λύση;
«Δεν ξέρουμε». Είπαν.
Αλλά πρόσθεσαν ότι και εκεί που γίνονται οι παράλληλες στηρίξεις υπάρχουν προβλήματα.
Εμείς, κύριοι αιρετοί, τι πρέπει να κάνουμε; Απλά να σημειώνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα; Ποιος θα λύσει τα προβλήματα;
Ποιος πρέπει να κάτσει να σκεφτεί μια λύση ;;
Αλλά ξέχασα…… ο «Καιάδας» μάλλον είναι πιο εύκολος !!!


Αντωνίου Βιβή (Δασκάλα Ειδικής Αγωγής)

1 σχόλιο: