Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΦΛΏΡΙΝΑ

 Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Φλώρινα σε περιφειακό επίπεδο ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν στον Κλάδο μας από τον Αντιπρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μαντά Κομνηνό και τον Ταμία κ. Οικονόμου Τριαντάφυλλο.
Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν:
  • Άργησε πολύ να συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. της ΔΟΕ γιατί οι παρατάξεις διαφωνούσαν μεταξύ τους. Για τον λόγο αυτό χάθηκε πολύτιμος χρόνος το καλοκαίρι τότε που οι εξελίξεις στον χώρο μας ήταν καταιγιστικές.
  • Οι μετατάξεις έγιναν από κάποιο σύμβουλο του Υπουργού χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς να γίνουν ποτέ γνωστά τα μόρια των υποψηφίων. Επίσης, θα έπρεπε να ικανοποιηθούν πρώτα όλες οι αιτήσεις για μετάθεση από την Πρωτοβάμια και μετά να γίνουν οι μετατάξεις.
  • Έγιναν υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών στην Αττική και στη συνέχεια προσλήφθηκαν στη θέση τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ.
  • Ο κλάδος έχει ανάγκη την ενότητα τώρα περισσότερο από ποτέ. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο πράγματα που μας ενώνουν και τίποτε που να μας χωρίζει.
  • Προβληματίστηκαν πολύ για τον τρόπο του αγώνα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΟΕ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπήρχαν αποφάσεις απο τους τοπικούς Συλλόγους λόγω μη απαρτίας. Επέλεξαν να συμπορευτούν μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Τα ποσοστά στην πρώτη απεργία ήταν πανελλαδικά πολύ υψηλά αλλά στη δεύτερη έπεσαν αρκετά. Συνεκτιμούν τα δεδομένα για να αποφασίσουν τον τρόπο συνέχισης του αγώνα. Καταλαβαίνουν ότι οικονομικά οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν φτάσει στα όριά τους.
  • Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάθεται στο Σχολείο μετά το πέρας του διδακτικού του ωραρίου και εφόσον δεν του έχει ανατεθεί κάποια εργασία από τον Διευθυντή του Σχολείου. Ο κ. Μαντάς ήταν κατηγορηματικός σε αυτό και είπε ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη από τη ΔΟΕ. Όταν μάλιστα του είπαν ότι κάποιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν επιτρέπουν την αποχώρηση πριν από τις δύο, απάντησε "αφήστε τους να λένε, εσείς μπορείτε να φεύγετε".
  • Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μπαίνει, σε περίπτωση απουσίας κάποιου εκπαιδευτικού, στην τάξη και να τον αντικαθιστά. Δεν υπάρχει σε κανέναν νόμο ο όρος "φύλαξη των παιδιών".
  • Για το επίδωμα των 176 € (αφορά την περίοδο 2001 έως 2006) είπαν ότι σε κάποια Εφετεία έχουν βγει αποφάσεις και υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δικαιωθεί. Μάλιστα έχουν πάρει και τα χρήματά τους. Υπάρχει θετική απόφαση από κάποιο τμήμα του Αρείου Πάγου (πιθανότατα το πέμπτο) όμως υπάρχει αρνητική απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας. Περιμένουν να βγει απόφαση από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου και εφόσον αυτή είναι θετική στη συνέχεια η υπόθεση θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί θα διαφωνούν ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο Επικρατείας.
  • Αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι είχαν καταγγελίες από γονείς και τη Χρυσή Αυγή (στη Λευκάδα) και στους οποίους συμπαραστάθηκε η ΔΟΕ.

Στην τοποθέτηση που έκανα αναφέρθηκα:

  • Στις μετατάξεις των συναδέλφων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκτός του ότι έγιναν με λάθος τρόπο, συνεχίζουν να γίνονται είτε γιατί συνάδελφοι δικαιώνονται στην ένσταση που υπέβαλαν είτε γιατί το Υπουργείο δίνει εικονικά κενά τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο θα καταφέρει το πρόβλημα με τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ωράριο, να το μεταφέρει από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και να θιγούν οι συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται για χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Στη συμπλήρωση ωραρίου την οποία καλούνται να κάνουν πολλοί συνάδελφοι στα ολοήμερα σχολεία όπου καλούνται να μετακινηθούν σε τρία, τέσσερα ή και πολλές φορές πέντε σχολεία. Νομίζω ότι θα πρέπει ανάλογα με τον αριθμό των Σχολείων που μετακινείται κάποιος συνάδελφος να υπάρχει -αναλογικά- και μείωση ωραρίου (εννοείται με νομοθετική πράξη και όχι άτυπα).
  • Για την ενότητα του κλάδου είπα ότι εμείς στην Καστοριά τη βιώνουμε διαφορετικά. Ενημέρωσα (εννοείται ότι αυτοί τα ήξεραν πολύ καλά) για το εκλογικό αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου και τον τρόπο με τον οποίο νοθεύτηκε η βούληση των συναδέλφων.
  • Για τις συνεχιζόμενες αποσπάσεις του Υπουργείου σε Διευθύνσεις και φορείς χωρίς μοριοδότηση και χωρίς καμία διαφάνεια. Μου απάντησε ο κ. Μαντάς ότι είναι καθαρά ρουσφετολογικού χαρακτήρα και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Τον ρώτησα γιατί στις τόσες απεργίες που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ καμία δεν είχε κυρίαρχο αίτημα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στον Κλάδο μας. Μου απάντησε ότι δεν μπορώ εγώ να το λέω αυτό γιατί διαβάζει στο blog  μου (!) ότι σας καλώ να μην απεργήσετε όταν υπάρχουν απεργίες. Είναι η ιστορία με την καταγγελία της ΠΑΣΚ ότι σε μία έκτακτη Γ.Σ. εγώ σας κάλεσα να απεργήσετε και στη συνέχεια δεν απήργησα ο ίδιος. Όποιος θυμάται κάτι τέτοιο, τον παρακαλώ να μου το θυμίσει και εμένα. Η τοποθέτησή μου σε εκείνη τη Γ.Σ. ήταν να μην υπάρχουν παραταξιακά ψηφοδέλτια στις εκλογές του Συλλόγου που θα ακολουθούσαν. Θεωρώ τον καθέναν από εσάς πολύ ώριμο και ικανό να κρίνει και να επιλέξει το τι ακριβώς θα κάνει. Έτσι και αλλιώς αυτά υπάρχουν γραμμένα.
  • Στη συνέχει ο κ. Μαντάς είπε ότι η Ανεξάρτητη Κίνηση πρόσκειται στις Παρεμβάσεις (εγώ είμαι ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μη ξεχνιόμαστε) και ότι το Ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που ψήφισαν οι αντιπρόσωποι μας δεν είναι ανεξάρτητο.
  • Το συμπέρασμα (δικό μου) είναι ότι ενότητα τελικά υπάρχει μόνο αν είσαι στην ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ και μόνο σε αυτές τις παρατάξεις μπορείς να είσαι και να λειτουργείς ως ανεξάρτητος.
  • Τα υπόλοιπα συμπεράσματα, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι δικά σας και αυτά νομίζω ότι έχουν τελικά αξία.

Γαπκιάδης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου