Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Το μεγάλο μακελειό...

«Ο ορίζοντας έχει συννεφιάσει, τα φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου έχουν επιστρέψει και οι ελπίδες που ξεπήδησαν από την Αραβική Άνοιξη έχουν πνιγεί στη βία». Η άκρως απαισιόδοξη αυτή εκτίμηση του Μπαν Γκι Μούν στην ομιλία του χθες στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αντικατοπτρίζει αφενός την ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας και αίματος κυρίως στην ταραγμένη Μέση Ανατολή αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές και αφετέρου αναδεικνύει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να την αντιμετωπίσει.

Ο χθεσινός φρικιαστικός αποκεφαλισμός ενός Γάλλου ομήρου, στην Αλγερία αυτή τη φορά, δείχνει ότι ο τρόμος των τζιχαντιστών δεν έχει εδαφικά όρια και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και δίπλα μας. Περιφερειακές συγκρούσεις μπορεί να εξελίσσονταν εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχαν αποκτήσει την ευρύτητα και τη δυναμική που έχουν σήμερα, χάρις και στη βοήθεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κόσμος βιώνει μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Όπως επεσήμανε και ο γγ του ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο του. Ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός εξελίσσονται σε μια νέα μάστιγα με θύματα εκατομμύρια αμάχους που είτε σφαγιάζονται είτε αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, μήπως και καταφέρουν να σωθούν.

Μπορεί να παρακολουθούμε αμήχανοι από τις τηλεοπτικές οθόνες μας όλο αυτό μακελειό, θεωρώντας ότι δεν μας αφορά, αλλά δυστυχώς αυτή η τρομακτική έκρηξη βίας κάποια στιγμή θα χτυπήσει και τις πόρτες μας.

Είτε με τη μορφή ενός ακόμα μεγαλύτερου κύματος προσφύγων από αυτό που βιώνουμε σήμερα, είτε ακόμα χειρότερα με επιθέσεις φανατικών που δεν διστάζουν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν τους «απίστους».

Ο συνδυασμός φτώχειας, άγνοιας και φανατισμού είναι ένα κοκτέιλ που καμιά κοινωνία, καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Όσο η διεθνής κοινότητα, αδυνατεί να συνεννοηθεί, όσο βασιλεύουν οι ανταγωνισμοί, όσο επικρατούν ανίκανες και διεφθαρμένες τοπικές ηγεσίες, τόσο φαινόμενα,όπως αυτά των τζιχαντιστών θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να τροφοδοτούν το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τη βία...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου