Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Απέναντι στα κτήνη: ένα μάθημα για την Ευρώπη

Μαλούχος Γεώργιος
Η χθεσινή κτηνώδης τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι συνιστά ένα από τα χειρότερα και πολλαπλού χαρακτήρα χτυπήματα που έχουν συμβεί ποτέ στην Ευρώπη.
Η εν ψυχρώ μαζική ανελέητη εκτέλεση των κορυφαίων δημιουργών και στελεχών μιας τόσο σημαντικής έκδοσης αποτελεί μία βάρβαρη επίθεση κατά της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, κατά της ελευθερίας του Τύπου, κατά της δημοκρατίας, κατά των κοινωνιών μας – όλων των δυτικών κοινωνιών κι όχι μόνον της γαλλικής -, κατά όλων όσων η λέξη Ευρώπη σημαίνει και αντιπροσωπεύει στο σύνολό της.
Το μόνο όμως που δεν μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα είναι να κάνουν πίσω αυτές οι αξίες, να νικηθούν από τον φόβο των βάρβαρων όπλων. Είναι αδιανόητο και δεν πρόκειται να συμβεί το να φαντάζονται κάποιοι ότι η ελευθερία θα υποχωρήσει στο δυτικό κόσμο επειδή το θέλουν οι δολοφόνοι.
Τι προέχει σήμερα; Η ίδια η Ευρώπη να πάρει το μάθημα: να αντιληφθεί ότι αντί να συνεχίσει να τρώει τις σάρκες της και να διασπά τον εαυτό της, οφείλει να στρέψει τις δυνάμεις και την ενέργειά της στην προστασία των αξιών και των πολιτών της από κάθε τέτοιου είδους επιβουλή.
Αυτό το έργο είναι όχι απλώς σύνθετο και δύσκολο, αλλά εξαιρετικά δυσχερές. Και οι τάσεις ευρωδιάλυσης που έχει φέρει η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια κάνει την επίτευξή του ακόμα πιο πολύπλοκη υπόθεση.
Αν έχει να διδαχθεί κάτι η Ευρώπη από τη χθεσινή δολοφονική επίθεση είναι ένα και μόνον: ας σταματήσει να αυτοκτονεί κι ας παλέψει να ζήσει. Όχι ως κάτι άλλο, αλλά ως αυτό που την έκανε να αξίζει ότι αξίζει: ως Ευρώπη, τέκνο των κλασικών αξιών της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας αλλά και του διαφωτισμού και της ίδιας της Γαλλικής Επανάστασης.
Ο αγώνας είναι μεγάλος. Όμως εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις. Γιατί τίποτα πια δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Αυτό είναι το μάθημα για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου