Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Μάχη με το χρόνο, μάχη για τη χώρα

 Αγραφιώτης Μιχάλης
Η προεκλογική περίοδος διαρκεί «επίσημα» μέχρι τις 23 το βράδυ, ενώ λόγω των εορτών η ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα Φώτα δηλαδή τη Δευτέρα το πρωί, αφού αυτές τις ημέρες οι πολίτες είτε ξεκουράζονται, είτε είναι διακοπές, είτε βρίσκονται στις ιδιαίτερες πατρίδες. Μιλάμε για μάχη καθαρά 16 ημερών που αρκούν μόνο για να επισκεφτείς τα βασικά σημεία της Περιφέρειας σου. Και όταν πρόκειται και για μεγάλες Περιφέρειες, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε αυτά.

Μία εκλογική μάχη που ξεκίνησε με κακοκαιρία και κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει. Υπήρχε μια παράδοση στην Ελλάδα που έλεγε ότι εκλογές δεν γίνονται ποτέ μέσα στο χειμώνα. Αυτή έσπασε και πραγματοποιούνται εκλογές εξαιρετικά σύντομες και με τσουχτερό κρύο, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με θερμοκρασίες υπό το 0. Υποψήφιοι και πολίτες θα έχουν προβλήματα στη διεξαγωγή της εκστρατείας αλλά και της ψηφοφορίας, ενώ αυτό αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία γιατί οι μεγάλες ηλικίες που στηρίζουν κατά βάση το κόμμα, ίσως επιλέξουν να μην προσέλθουν στις κάλπες λόγω ψύχους ή κακών καιρικών συνθηκών.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα που ανακύπτει από την σύντομη προεκλογική περίοδο είναι ότι δεν θα μπορέσουν οι πολίτες να μετουσιώσουν το απαύγασμα των προγραμμάτων και των σχεδιασμών των κομμάτων που σε κάθε περίπτωση, είτε δεν υπάρχουν, είτε προσδιορίζουν γενικότητες και αοριστολογίες που πουλάνε μεν επικοινωνιακά, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται. Σίγουρα θα υπάρξουν κόμματα που δεν θα προλάβουν να στοιχειοθετήσουν τα ψηφοδέλτια τους στην Επικράτεια, κάτι το οποίο θα είναι απόρροια του αρνητισμού για την πολιτική, αλλά και της απάθειας πολλών στελεχών που θεωρούν την ενασχόληση τους με την πολιτική κοστοβόρα, έστω και για λίγες δεκάδες Ευρώ.

Η πόλωση θα είναι πρωτοφανής και θα ευνοήσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ τα υπόλοιπα μέρα με τη μέρα θα συρρικνώνουν τα ποσοστά τους με κίνδυνο αρκετά να μείνουν εκτός Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυνηγήσει την αυτοδυναμία με πολλές πιθανότητες να μην την κατακτήσει αν δεν προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις ρήξεων και συμμαχιών, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα κυνηγήσει να φτάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που αυτό απαιτεί συσπείρωση στο έπακρο αλλά και πτώση των ποσοστών του πρώτου. Όσο για την επόμενη ημέρα, αν η διαφορά των δύο κομμάτων στις εκλογές ξεπερνά τις 4-5 τότε υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα αμφισβητηθεί.

Η επόμενη μέρα χωρίς αυτοδυναμία κρύβει πολλά αδιέξοδα. Αποκλείω κατηγορηματικά το γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ να θελήσει να συνεργαστεί ή και να βρει κοινά σημεία να συνεργαστεί με Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ, κόμμα ΓΑΠ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται χαμηλά κάτω από 130 βουλευτές, τότε ίσως υπάρξει εκδοχή συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας, ΠαΣοΚ, Ποταμιού και κόμμα ΓΑΠ. Όμως οι περισσότερες ενδείξεις δείχνουν ότι η επόμενη μέρα δεν δίνει δυνατότητες συνεργασιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου