Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΜΟΪΚΑΝΟΙ

Δημήτρης Δανίκας

Υπάρχουν  ήρωες την σήμερον  ημέρα; Φυσικά υπάρχουν. Δίπλα μας. Απέναντί μας. Κοντά μας. Σχεδόν  αόρατοι. Σχεδόν καθημερινοί. Σχεδόν συνηθισμένοι. Σχεδόν περιφρονημένοι. Σχεδόν ασήναντοι.  Σχεδόν  ξεχασμένοι.

Ηρωίδα  ο  κορίτσαρος  των  είκοσι Μαΐων. Που περιφρονεί  τα πορτοφόλια  των   φαλακρών  και  των πουράκλων  των   ευτραφών. Που  έτσι  για την μαγκιά της,  αρνείται να εκπορνεύσει  την ομορφιά  της. Που  δεν  πολυχρησιμοποιεί την  κορμάρα της για να εμπλουτίσει την ντουλάπα της. Που πορεύεται με την καρδιά της. Και που  βγάζει το μεροκάματο με την   δουλειά της. Κόντρα  στην  εικονική πραγματικότητα  των  τηλε-προαγωγών. Κόντρα  στις  Σειρήνες  των υποψηφίων «πελατών». Κόντρα  σε  όλα  όπως ο τελευταίος  των Μοϊκανών!

Ήρωας ο  φτωχός μικρός. Που ονειρεύεται έναν κόσμο  διαφορετικό. Που μισεί  την γκρίνια και  την  μουρμούρα γονιών και  συγγενών.  Που νυχθημερόν  βγάζει τα  μάτια του    σκαλίζοντας και   ξεσκονίζοντας  τα  βιβλία   του και τα μαθήματά του. Που η  μπάλα και  το καφενείο  δεν είναι  στις προτεραιότητές  του. Και που  κόντρα στις    συμβουλές  και τις παροτρύνσεις των  δικών του αρνείται  να εκποιήσει  την  ζωή του  για μια θεσούλα  σε  κάποιο   δημόσιο κρατικοδίαιτο οργανισμό. Κόντρα σε  όλα  όπως  ο τελευταίος των Μοϊκανών!

Ήρωας ο νέος παραγωγός. Που με τον μόχθο, τον ιδρώτα και το αίμα του πορεύεται σε μονοπάτι  δύσκολο, ανοργάνωτο  και από   τους  κυβερνητικούς  εντελώς  εχθρικό. Που  με τα χέρια του  και με τις  τεχνολογικές  γνώσεις του παράγει την  πρώτη  ύλη για τον επιούσιο του ίδιου αλλά και των ελληνικών  εξαγωγών. Και  που αρνείται να ταυτιστεί με  το  μοντέλο του παμπόνηρου  νεοέλληνα πρωταθλητή  στην απάτη και την   φοροκλοπή. Κόντρα  σε όλα όπως  ο τελευταίος  των Μοϊκανών!

Ήρωας ο  καθημερινός  αγωνιστής. Ήρωας ο μισθοσυντήρητος και  σκληρά εργαζόμενος λαός.  Ήρωας  ο κάθε «ανώνυμος» συνειδητοποιημένος  φτωχός.  Ήρωας  γιατί  δεν είναι  οπαδός. Ήρωας  γιατί αρνείται να  ακολουθήσει το ρεύμα όλων   των ελληνικών  εποχών. Πιστεύοντας  ακράδαντα πως  η  αλλαγή  τόσο  στην  προσωπική του  ζωή όσο και  στην πατρίδα του  την διακορευμένη και   δυστυχή, η  βελτίωση  θα προκύψει  πρώτα   με την  δική του  αλλαγή. Κόντρα   σε όλα  όπως  ο  τελευταίος Μοϊκανός!

Έχετε  διαβάσει, έχετε ακούσει για όλους αυτούς μισή κουβέντα καλή; Έστω ένα κιχ; Άκρα  του  τάφου σιωπή. Never mind. Όπως έλεγε μια ψυχή μέσα στην Βουλή, θα ρθει η μέρα  που θα λάμψει η πραγματική αλλαγή. Και θα ναι  ντάλα μεσημέρι. Είναι νομοτέλεια ακατανίκητη και    φυσική. Οι έσχατοι   θα  αναδειχθούν  πρώτοι και οι σημερινοί πρώτοι τελευταίοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου