Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Παράδεισος

Δημήτρης Δανίκας

Σιγά  την πρωτοτυπία. Κι   εγώ  στην θέση του  το ίδιο  θα έκανα. Όλοι  οι  δημοσιογράφοι  το ίδιο  θα έκαναν. Αναφέρομαι στην περίπτωση του  28χρονου ρεπόρτερ Πάουλ Ροντσχάιμερ  της γερμανικής Bild.  Ο οποίος σε ρόλο ιδιωτικού ντετέκτιβ κατέπλευσε  στην Μύκονο αναζητώντας πλούσιους φοροφυγάδες να μπεκροπίνουν  την ώρα που ο ελληνικός λαός λιμοκτονεί και στενάζει.  Παιδιά μην υπερβάλουμε. Όλοι   ψάχνουμε να  βρούμε  σκάνδαλα και να  εντυπωσιάσουμε το αναγνωστικό κοινό. Πάμε  παρακάτω.
Το πρόβλημα  δεν είναι  ο Ροντσχάιμερ  ούτε η Bild ούτε  η Μέρκελ. Το πρόβλημα είμαστε εμείς.  Κυρίως  η πολιτική και   η οικονομική  ελίτ.  Το  ίδιο  ακριβώς είχε συμβεί  στην  διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Όταν  ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε στην Ελλάδα  τον φίλο  του και επιφανή δικηγόρο  Πολ Πόρτερ , προκειμένου ο τελευταίος  να  διαπιστώσει την κατάσταση και να  γνωματεύσει για την διαχείρηση   της οικονομικής βοήθειας των αμερικανών προς  τον άφραγκο και ρακένδυτο ελληνικό λαό.

Ξέρετε τι έγραψε στην έκθεσή   του  ο  μίστερ Πόρτερ; Κοπιάστε  στο Internet να  διαβάσετε και να σας φύγει το  τσερβέλο.  Ότι οι  πλούσιοι  μπεκροπίνουν και ζουν σε πρωτοφανή   χλιδή τη   στιγμή  που ο μέσος έλληνας πολίτης δεν μπορεί να  αγοράσει  ούτε μισή φέτα μπομπότα.  Στην ίδια  έκθεση επίσης διαπιστώνεται ότι οι  πλούσιοι  δεν πληρώνουν δραχμή  στην  εφορία. Και ότι εκτός των άλλων η πολιτική  εξουσία εξυπηρετεί  μόνο την δική της πελατεία.  Η έκθεση   ολοκληρώνεται με την εξής προτροπή  προς  τον Τρούμαν: Αν   τους  δώσουμε έστω και ένα δολάριο θα το  κατασπαράξουν για το προσωπικό τους συμφέρον. Γι  αυτό πρέπει  εμείς να διαχειριστούμε  την βοήθεια!

Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Μετά από  εξήντα και πλέον   χρόνια,  τα ίδια και  τα ίδια. Πάμε στην ουσία.  Αν  ο  Χ   μαικήνας  η πλούσιος  έχει τακτοποιήσει τις    φορολογικές του υποχρεώσεις  και αν  εξυπηρετεί τα  δάνειά του,  κανένα πρόβλημα.  Μωρέ  δεν πα  να τα  κάνει όλα  λαμπόγυαλο,  να  κοιμάται  με όλες τις «γλάστρες» της  οικουμένης,  να  καταβροχθίζει επί  24ωρου  βάσεως αστακούς και καραβίδες και να  ραντίζει  φίλους και  γκόμενες με  τις  καλύτερες  σαμπάνιες  της  Γαλλίας. Όλα αυτά με αφήνουν  παντελώς  αδιάφορο. Δικά  του είναι  ας τα κάνει μαρουλόφυλλα.

Αν  όμως πληρώνουμε όλοι εμείς    τα γλέντια του κάθε  κοπρίτη ε τότε  μία και μοναδική  λύση.  Τον μπουζουριάζεις,  τον μπαγλαρώνεις, του δημεύεις ακίνητη και κινητή  περιουσία και τον διαπομπεύεις.   Πως   θα γίνει αυτό;

Απλό. Τσεκάρεις  ονόματα  και τα διασταυρώνεις με   φορολογικές δηλώσεις και δάνεια. Μπορεί να  γίνει    εν Ελλάδι; Ούτε  μία στο εκατομμύριο.   Επομένως  καταλήγουμε  στην    γνωστή  επωδό. Τα  δικά μου  δικά μου, τα δικά σου  δικά μου. Μεθερμηνευόμενο Πλήρωνε  μαλάκα τα  γλέντια Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης και  λοιπών   ειδυλλιακών προορισμών. Παράδεισος  για  τους αρχικλεφταράδες,  κόλαση  για  τους νομοταγείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου