Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Σε νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με το ωράριο των καθηγητών προχωρά η κυβέρνηση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: alfavita.gr
Να χρυσώσουν το χάπι της αύξησης του ωραρίου επιχειρεί η τρικομματική Κυβέρνηση με μια "νομοτεχνική βελτίωση" η οποία προβλέπει αύξηση 2 διδακτικών ωρών σε όλους τους εκπαιιδευτικούς (και όχι 4 όπως προβλέπεται στη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς με 20 και πλέον χρόνια υπηρεσίας). Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια σκηνοθεσία η οποία είχε αποφασιστεί μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του ωραρίου συνδικαλιστικοί κύκλοι και των τριών παραπάνω κομμάτων διέρρεαν ότι κάνουν αγώνα έτσι ώστε όλοι οι καθηγητές να έχουν την ίδια αύξηση ωραρίου, έτσι ώστε να το "πουλήσουν" ως εκδούλευση στον κλάδο.

Όπως πολύ σωστά έχει σημειωθεί η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών συνδέεται άμεσα με τη διόγκωση των υπεραριθμιών, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός νομού και τελικά με τις απολύσεις. Παράλληλα κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει και το γεγονός ότι πάνω από 10.000 αναπληρωτές που κάλυπταν χρόνια τώρα με προσωπικές θυσίες και έξοδα τα κενά από την Κρήτη μέχριτον Έβρο και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα, ουσιαστικά και τυπικά πετάγονται στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Σε νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με το ωράριο των καθηγητών προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή έχει ενταχθεί ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου των καθηγητών κατά δύο ώρες, από το νέο σχολικό έτος.

Όπως ανακοίνωσε ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την προωθούμενη νομοθετική διατύπωση, οι εκπαιδευτικοί με εικοσαετή υπηρεσία θα είχαν αύξηση 4 ωρών, και όχι 2 όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.

Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνει, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε πρωτοβουλία και έπειτα από συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό και θα αποσαφηνιστεί νομοθετικά ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ίση αύξηση ωραρίου.

Για το σκοπό αυτό προστίθεται στην επίμαχη ρύθμιση εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 48 ν. 2413/1996 [σ.σ. που καθιερώνει μείωση δύο ωρών για όσους συμπληρώνουν εικοσαετή υπηρεσία] διατηρείται σε ισχύ».

Από χθες Παρασκευή, το υπουργείο Παιδείας είχε διευκρινίσει πως η αύξηση του ωραρίου θα ήταν για όλους καθηγητές δύο ώρες, ανεξαρτήτως της προϋπηρεσίας τους.

ΣΧΟΛΙΟ: Για όλους αυτούς που πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία της ΔΟΕ να μην αυξηθεί το ωράριο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να υπενθυμίσω ότι ένας δάσκαλος με είκοσι χρόνια υπηρεσίας έχει ωράριο 21 ώρες και ο αντίστοιχος καθηγητής 18 ώρες (μετά την αύξηση). Γνωρίζουμε δε όλοι ότι οι δάσκαλοι έχουν περισσότερες ώρες προετοιμασίας από τις περισσότερες ειδικότητες των καθηγητών. Επομένως για ποιο λόγο πρέπει να πανηγυρίζουμε; Για δε το ωράριο των νηπιαγωγών θα περιμένουμε τις εξελίξεις και θα επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου