Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι δημιουργικοί νέοι θα φέρουν το καινούργιο

Του Αλέξη Παπαχελά

Το καινούργιο στον δημόσιο βίο δεν θα έλθει ούτε απ’ όσους απλώς γκρινιάζουν ούτε και από εκείνους που είναι γαντζωμένοι σε κόμματα και συμφέροντα του χθες. Όχι, το καινούργιο θα έλθει από τους νέους ανθρώπους, που παλεύουν κάθε μέρα και τα δίνουν όλα είτε για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είτε για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που περνάνε δύσκολα. Ναι, υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι σήμερα που ο καθένας τους γράφει ιστορία με μικρά, αλλά στέρεα βήματα. Τους συναντά κανείς, για παράδειγμα, ανάμεσα στους κάθε λογής εθελοντές που βοηθάνε με κάθε τρόπο στα συσίτια, τις δημοπρασίες, τις οργανώσεις για τους αστέγους. Εκεί βρίσκεται μπόλικο από το φιλότιμο και την ανθρωπιά που είχαμε κάποτε, ως κοινωνία, σε μεγάλη αφθονία. Το βλέπει κανείς στα μάτια των νέων ανθρώπων που ψάχνουν να δουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα και πώς μπορεί κάποιος στις σημερινές συνθήκες να ακολουθήσει τον δρόμο του ρίσκου και της καινοτομίας. Το ανακαλύπτει στις μικρές θετικές ιστορίες νέων ανθρώπων, οι οποίοι στήνουν startups ή μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.
Τι συνδέει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που, επιμένουμε, δεν είναι λίγοι; Το γεγονός πως κοιτάνε μπροστά, ψάχνουν λύσεις για το μέλλον τους χωρίς να εξαντλούνται στην γκρίνια για το χθες. Τι δεν έχουν βρει ακόμη; Ένα πολιτικό όραμα που να τους πείθει και ηγέτες, οι οποίοι να τους δίνουν τη σιγουριά ότι θέλουν να τα αλλάξουν όλα σε αυτό τον τόπο.
Το καινούργιο θα βγει, όμως, μέσα από αυτήν τη δημιουργικότητα που βράζει. Έχουμε καταπληκτικά νέα παιδιά που μπορούν να σταθούν οπουδήποτε, αρκεί να έχουν ίσες ευκαιρίες, κανόνες και ένα σωστό πλαίσιο. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Τώρα που τέλειωσε η εποχή της εύκολης κομπίνας και του διορισμού στο Δημόσιο, η ελπίδα είναι να λειτουργήσει η μεγάλη προσαρμοστικότητα της ράτσας μας και να διοχετευθεί η ενέργεια και το ταλέντο των νέων ανθρώπων σε δημιουργικά σχέδια.
Η εποχή που ζούμε τώρα είναι μεταβατική. Οι πολιτικοί του σήμερα διαχειρίζονται μια κρίση, αλλά δεν είναι αυτοί που θα ανοίξουν νέους δρόμους. Το πιθανότερο είναι πως αυτούς που θα κάνουν τη διαφορά στην Ιστορία μας δεν τους ξέρουμε καν, γιατί κινούνται έξω από το «τρίγωνο της αμαρτίας» (πολιτικοί - συνδικαλιστές - μέσα ενημέρωσης) και προσφέρουν στην κοινωνία αθόρυβα και δημιουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου