Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ροχαλητά

Δημήτρης Δανίκας
Η προπαγάνδα λοιπόν. Την ώρα που εσύ, εγώ, εμείς, «κοιμόμαστε» βαθιά. Με τα μάτια ανοικτά. Με τα βλέφαρα σχεδόν κλειστά. Με γρονθοκοπημένες τις αντιστάσεις. Από τον κάματο του δωδεκάωρου. Από τον τρόμο των επερχόμενων μέτρων. Με τον απόηχο από την προέλαση των Τροϊκανών να βομβαρδίζει ψυχή, σώμα, καρδιά. Την ώρα που καθόμαστε μπροστά από τα κανάλια. Τα μεγάλα και δήθεν σοβαρά. Να ενημερωθούμε βρε παιδιά. Ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι. Σαν νεογέννητα μωρά!

Εκεί λοιπόν εκτοξεύονται αόρατα δηλητήρια προπαγανδιστικά. Τα παραδείγματα πολλά. Ένα εξ αυτών από τα προχθεσινά ενημερωτικά, τάχα μου, δελτία των οκτώ. Όπου η πρώτη είδηση, διακοσμημένη με επαιχνιδιάρικο ρεπορτάζ, αναφερόταν στην καθιερωμένη, ετήσια, αμερκανική εορτή των πασχαλινών αβγών. Με τον πλανητάρχη Μπάρακ Ομπάμα-συν γυναιξί και τέκνοις- σε ρόλο αγαθού, όλων των αμερικανόπουλων, πατρός.

Να χαϊδεύει κεφάλια νηπίων και παιδιών. Και στην συνέχεια, να επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ. Το μπάσκετ μπολ. Τι κρίμα για τον Πρόεδρο τον αγαθό. Από τις είκοσι πέντε βολές μόνο μία βρήκε το στόχο και διαπέρασε την τρύπα της μπασκέτας. Never mind. Σημασία έχει η προσπάθεια.

Και αμέσως μετά ο Βορειοκορεάτης Σατανάς. Που μαγειρεύει πυρηνικά. Που έχει μετατρέψει ολόκληρη την χώρα σ ένα απέραντο στρατόπεδο. Και όλους τους πολίτες σε ζωντανές πολεμικές μηχανές. Ο απόλυτος κίνδυνος του ελεύθερου κόσμου. Ο εφιάλτης. Ο παρανοϊκός. Και όλα αυτά συνοδευόμενα με οπτικό υλικό. Προερχόμενο από διεθνή πρακτορεία, δήθεν έγκυρα, σοβαρά και αντικεμενικά.

Πού καταλήγει η αλληλοδιαδοχή αυτών των δύο ρεπορτάζ; Μα στο εξής απλοϊκό και εντελώς κοροιδευτικό. Ανεξάρτητα με την ιδεολογία του καθενός. Ανεξάρτητα αν είσαι υπέρ η κατά. Εγώ, ας πούμε, ουδεμία σχέση με κάθε στρατοκρατούμενο καθεστώς. Το μήνυμα που λαμβάνει το υποσυνείδητο του τηλεθεατή εντελώς ψευδές, στρεβλό και ολότελα για την υπερδύναμη, βολικό. Ότι δηλαδή η Αμερική είναι η προστάτιδα της Ειρήνης. Και η Β. Κορέα ο όλεθρος ο πυρηνικός. Να τρελαθούμε εντελώς.

Σα να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Για πες αλεύρι. Το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Γιουγκοσλαβία σε γυρεύουν. Δηλαδή ο serial killer σε ρόλο εισαγγελέα ενός υποψήφιου δολοφόνου. Δηλαδή τα πυρηνικά του Ισραήλ είναι ωφέλιμα, χρήσιμα και ανθρωπιστικά. Της Β. Κορέας πολεμικά και σατανικά. Και δηλαδή οι τάχα μου ανεξάρτητες, ελληνικές, ειδησεογραφικές πηγές σε ρόλο ντουντούκας του Λευκού Οίκου, της CIA και του Πενταγώνου. Καταλάβατε; Όχι; Μα αγαπητέ μου ό,τι είναι η Τρόικα για την ελληνική Οικονομία και την ανελέητη Ανεργία, το ίδιο και χειρότερα αυτού του είδους η «αντικειμενική» και «σοβαρή» ειδησεογραφία.

Ως εκ τούτου εν χoρώ όλοι μαζί: Όχι ω τι κουτί τι κουτί, αλλά ω τι κουτοί, κουτοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου