Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Αξιοκρατία και διαφάνεια παντού!

ΡΑΒΑΝΟΣ ΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΗΜΑ"
«Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος και εκεί θα κριθούμε, αλλά αφήστε μας να κριθούμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Το αυτονόητο είπε, καθώς οι πολίτες τα τελευταία 40 μεταπολιτευτικά χρόνια έβλεπαν εναλλαγές κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠαΣοΚ και επέλαση του ενός ή του άλλου «κομματικού στρατού» στο κράτος.
Να θυμηθούμε τι γινόταν επί ΠαΣοΚ και ΝΔ και πόσα μέλη των Κεντρικών Επιτροπών τους τοποθετούνταν σε κεντρικές ή περιφερειακές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα και στελέχη των νεολαιών των δυο κομμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή επί τέσσερις δεκαετίες ελάμβαναν των προνομίων της εξουσίας ως σύμβουλοι υπουργών ή μέλη Δ.Σ.
Η Αριστερά, ανέκαθεν μιλούσε για ένα άλλο ύφος και ήθος στην άσκηση της εξουσίας. Αυτό μένει να αποδειχθεί και θα κριθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη.
Πάντως μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές τοποθετήσεις διαφόρων προσώπων σε θέσεις – κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό που παραπέμπουν στην πρακτική της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Βλέπουμε στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης ξανά την ίδια συνταγή: πολιτευτές και στελέχη του κόμματος να λαμβάνουν θέσεις σε καίρια πόστα του Κράτους.
Προφανώς ως ένα βαθμό αυτό μπορεί να είναι θεμιτό και αποδεκτό, διότι προβάλλεται το επιχείρημα, ότι με στελέχη του κόμματός μου θα εφαρμόσω την πολιτική μου.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της ΝΔ και του ΠαΣοΚ σε αυτό το θέμα, ουδείς θα τον σταματήσει. Μόνο που οι πολίτες αναμένουν ένα άλλο είδος διακυβέρνησης, ένα άλλο ύφος και ήθος στην εξουσία.
Ας διορθωθούν τα όποια λάθη έγιναν σε τοποθετήσεις στον κρατικό μηχανισμό τώρα στην αρχή της πορείας, διότι σε διαφορετική, θα είναι χωρίς νόημα η φράση του: «Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος και εκεί θα κριθούμε, αλλά αφήστε μας να κριθούμε».
Και επειδή ο Αλ. Τσίπρας όντως δεν «χρωστάει» σε κανέναν, μπορεί να το πράξει...Εξάλλου είδαμε ορισμένες κινήσεις του που ανατρέπουν το επιχείρημα περί κομματικής επέλασης σε κυβερνητικές θέσεις.
Φθάνει να τολμήσει και να βάλει φρένο στις πρακτικές του παρελθόντος που κάνουν την εμφάνισή τους και τις οποίες και σιχάθηκαν και αποδοκίμασαν οι πολίτες που ζητούν αξιοκρατία και διαφάνεια παντού και όχι μόνο στον κεντρικό πυρήνα της εξουσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου