Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η χαμένη ευκαιρία του κ.Τσίπρα

Οι έλληνες πολιτικοί με την αυτοαναφορικότητα που τους διακρίνει κατά κανόνα, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε ένα διεθνές ακροατήριο με τους όρους  και τις ευκολίες που επικοινωνείς με τους έλληνες ψηφοφόρους. Σε μια συζήτηση με προσωπικότητες διεθνούς κύρους και με ακροατές επιχειρηματίες και επενδυτές,δεν αρκούν οι γενικολογίες και οι αόριστες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Χρειάζονται επιχειρήματα, σαφείς και πειστικές απαντήσεις για να μπορείς σε προσδοκάς σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο κ.Τσίπρας στη συζήτηση με τον κ.Κλίντον, παρά την προσπάθεια του πρώην αμερικανού προέδρου να τον βοηθήσει να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχει η χώρα μας, δεν μπόρεσε να φανεί πειστικός στο ακροατήριο του. Αφενός γιατί προτίμησε να μιλήσει στα αγγλικά με τα οποία η εξοικείωση του δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αφετέρου γιατί αρκέστηκε σε αόριστες και γενικές τοποθετήσεις .

Ο πρωθυπουργός αλλά και γενικότερα οι έλληνες πολιτικοί,είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορείς να απευθύνεσαι στη διεθνή κοινότητα,με μεθόδους και πρακτικές συνηθισμένες και αποδοτικές για την Ελλάδα, αλλά ανεδαφικές και αναποτελεσματικές για τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ένα κόσμο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, για να μπορέσεις να σταθείς και να διεκδικήσεις τις ευκαιρίες που σου αναλογούν,δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι αόριστες υποσχέσεις.Πρέπει να πείσεις αυτούς που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους, ότι είσαι μια χώρα με σταθερούς κανόνες, που σέβεται τις συμφωνίες της,μια χώρα που μπορείς να την εμπιστευθείς.

Χρειάζεται δυστυχώς πολύ προσπάθεια ακόμα για να πείσει ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του, αλλά συνολικά και το πολιτικό μας σύστημα ,ότι είμαστε μια χώρα που κατανοεί το διεθνές περιβάλλον,που αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Είτε μας αρέσει είτε  όχι ο διεθνής ανταγωνισμός είναι αμείλικτος, αλλά αν θέλουμε να επιβιώσουμε ,οφείλουμε να αναμετρηθούμε μαζί του και να σταματήσουμε να κυνηγάμε χίμαιρες...
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου