Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Μία νέα πολιτική πραγματικότητα

 ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το αποτέλεσμα των εκλογών κατέστησε σαφές ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μία νέα πολιτική πραγματικότητα. Τα περί «αριστερής παρενθέσεως» και άλλα θεωρητικά παρόμοια, απεδείχθησαν απλώς φαιδρότητες. Σε διάστημα οκτώ μηνών, ο κ. Τσίπρας αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στις εκλογές του Ιανουαρίου, υπέγραψε οικτρό μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διεσπάσθη, οι τράπεζες έκλεισαν, επεβλήθη έλεγχος στις αναλήψεις μετρητών, οι επιχειρήσεις υπέστησαν πίεση ασφυκτική και παρά ταύτα εθριάμβευσε. Διότι περί θριάμβου πρόκειται, μετά από μία τέτοια συσσωρευμένη αποτυχία.
Δεν είχε ο κ. Τσίπρας την υποστήριξη των ΜΜΕ· έδωσε μάχη εναντίον όλων των αντιπάλων του· η εκλογική του νίκη δεν ήταν η επιβράβευση μιας οκτάμηνης αποτελεσματικής διοικήσεως, το αντίθετο. Οι εκλογές ανέδειξαν απλώς την βαθυτάτη αντιπάθεια του εκλογικού σώματος προς το «παλαιό» πολιτικό σύστημα· είναι μία ηχηρή απόρριψη της πολιτικής τάξεως πραγμάτων, δοθέντος ότι η αποχή κινήθηκε πάνω από 45%.

Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιπολαιότητα, όπως συνέβη το 1981, όταν κατέκτησε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ και όλοι προεξοφλούσαν πτώση του σε σύντομο διάστημα, αλλά το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερο από εικοσαετία.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό. Δεν μπόρεσε να διεμβολίσει τα άλλα κόμματα της Δεξιάς – τους ΑΝΕΛ, που επιβίωσαν παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, και τη Χρυσή Αυγή, που παρά τον αποκλεισμό ανεδείχθη τρίτο κόμμα σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις. Οι εκλογές επιβεβαίωσαν ότι η διάσπαση της Δεξιάς είναι οριστική.

Αντίθετα, ο «λαϊκός» κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να επαναπατρίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. από το Ποτάμι, και αυτό καταδεικνύει πόσο αβαθές πολιτικά είναι το συγκεκριμένο κόμμα. Ενα είναι βέβαιο, ότι η Κεντροδεξιά πρέπει να επεξεργασθεί νέο πολιτικό αφήγημα. Δεν αρκεί να υπενθυμίζει πλέον η Νέα Δημοκρατία ότι είναι το κόμμα που ενέταξε την Ελλάδα στην ενωμένη Ευρώπη ή να υποστηρίζει ότι είναι το κόμμα της «ευθύνης». Είναι συνθήματα που απωθούν τους ψηφοφόρους πλέον και αποτελούν εκφάνσεις διανοητικής νωθρότητος. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι από μίαν άποψη «δίκαιο». Ο κ. Τσίπρας που συνομολόγησε το τρίτο Μνημόνιο θα πρέπει να το εφαρμόσει, μαζί με κυβερνητικό εταίρο του –παλαιό και νέο– τον κ. Πάνο Καμμένο. Θα ήταν «άδικο» εάν η απασφαλισμένη βόμβα –με άλλα λόγια το Μνημόνιο– εκρήγνυτο στα χέρια μιας κυβερνήσεως της Κεντροδεξιάς. Ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη και έχει τις ευχές όλων των πολιτών, διότι μία τυχόν αποτυχία συνεπάγεται ολοσχερή καταστροφή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου