Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ


Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ 

Η επίθεση των αγορών στην Ελλάδα αλλάζει την στρατηγική τόσο της κυβέρνησης η οποία ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί μια προληπτική γραμμή στήριξης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει βίαιη στροφή σε όλα τα σημαντικά θέματα διότι αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν μπορεί να παίζει με τα σπίρτα δίπλα στην μπαρουταποθήκη.

Έτσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του «άλλος άνθρωπος». Αφού παραδέχτηκε ότι «οι αγορές θα είναι για μακρά περίοδο εχθρικές προς την Ελλάδα» μίλησε για εθνική συνεννόηση για τα δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα ενώ ξέχασε εντελώς όσα είχε πει πριν ένα μήνα στη ΔΕΘ για μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους.

Αντίθετα μίλησε για «δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους» υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να διαπραγματευτεί - τονίζω τη λέξη - καλύτερα μία λύση.

Στο ίδιο πλαίσιο πλέον όλα τα κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου παραδέχονται στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σκίσει το μνημόνιο, ούτε θα το σβήσει με μία μονοκοντυλιά. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να αλλάζει εκείνους τους μνημονιακούς νόμους που θεωρεί ότι αντιμάχονται στο πρόγραμμά του - κάτι όμως που,όπως δηλώνουν. θα πάρει χρόνο...

Άρα ούτε «τσαμπουκάδες» και επικίνδυνες μονομερείς τρέλες ούτε αντιμνημονιακές υστερίες.

Με άλλα λόγια, τα δύο βασικά θέματα που είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην «καταστροφική κυβέρνηση των μνημονίων» τώρα τα αναπροσαρμόζει.

Ουσιαστικά ακόμη κι αν δεν συναντηθούν οι κ.κ. Τσίπρας - Σαμαράς - Βενιζέλος η εθνική συνεννόηση προχωράει από μόνη της με μια ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ κοντύτερα στις θέσεις της κυβέρνησης.

Στο ίδιο ρεαλιστικό πνεύμα θα αντιμετωπιστούν όλες οι υποσχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε εάν πάει η χώρα σε βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο να μην επαναληφθούν όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και «πάγωσαν» την Κουμουνδούρου.

Δηλαδή να μην υπάρξει ακραία ανησυχία και αβεβαιότητα στις αγορές που θα φέρουν εκτίναξη των spreads, και μαζική απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες ή και βεβιασμένα εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ήδη η Κουμουνδούρου προσπαθεί να μαζέψει τον... τραχανά που άπλωσε ενημερώνοντας τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στροφή στον ρεαλισμό (ο κ.Σταθάκης όπως έγραψε «Το Βήμα» μίλησε στου Γκύζη και σύντομα ενώ θα το επαναλάβει στα Εξάρχεια) ενώ θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθεί η δυσφορία που υπάρχει κυρίως από μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας τα οποία θεωρούν ότι το κόμμα κάνει υποχωρήσεις σε σημαντικά θέματα αρχής.

Ωστόσο – όποιες και να είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις – είναι φανερό ότι στο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν στη γραμμή αυτή αφενός μεν διότι το κόμμα χρειάζεται να στρίψει προς το κέντρο (τα αποθέματα ψηφοφόρων στα αριστερά έχουν εξαντληθεί) αφετέρου δε διότι εάν το κόμμα τα βάλει με τις αγορές υπάρχει ο κίνδυνος «να κερδίσει τις εκλογές αλλά να χάσει τη χώρα»!​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου