Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στο mega

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό Mega», δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών
«Σε μια νοοτροπία οριζόντιων περικοπών, εμείς αντιτάξαμε ένα σχέδιο. Γιατί πιστεύω ότι κάθε δημοσιονομική προσαρμογή και κάθε διοικητική αναδιάρθρωση πρέπει να υπάγεται σε έναν Εθνικό Σχεδιασμό. Εμείς στο Υπουργείο κάναμε αξιολόγηση δομών και διαδικασιών και συντάξαμε ένα πλαίσιο, ένα πλάνο διαχείρισης προσωπικού.  Από τους 2.000 εκπαιδευτικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα, έχουμε μεριμνήσει σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε το 55% - 60%, το οποίο αφορά επαγγέλματα Υγείας, να απορροφηθεί στον κλάδο της Υγείας και οι υπόλοιποι σε διοικητικές υπηρεσίες.   Και τέλος, θα χρειαστούμε και ωρομίσθιους, οι οποίοι θα διδάξουν στα Δημόσια ΙΕΚ ή και στα ΕΠΑΛ, προκειμένου να αποφοιτήσουν οι μαθητές, που έχουν επιλέξει ειδικότητες που καταργούνται.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι με τη διαχείριση και το σχεδιασμό που έγινε, διασφαλίσαμε το εργασιακό περιβάλλον 151.000 εκπαιδευτικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι εδώ υπήρξε σχέδιο. Σχέδιο το οποίο καλύπτει και τους ανθρώπους που
ίθενται σε διαθεσιμότητα και έτσι η ουσία είναι ότι προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχουμε οριζόντιες περικοπές.  Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατανοεί πλήρως τι συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Μην ξεχνάτε ότι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις 30 και πλέον ετών».
  Για τη νέα σχολική χρονιά
«Πιστεύω ότι από το Σεπτέμβρη τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά, κάνοντας τις αναγκαίες μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχοντας θέσει κάποιους ανθρώπους σε διαθεσιμότητα και έχοντας λειτουργήσει χωρίς 10.000 από τους 12.000 Αναπληρωτές, που πάγια, κάθε χρόνο προσελάμβανε το Υπουργείο. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι με την αλλαγή τοποθέτησης εκπαιδευτικών, που έχουμε κάνει και τον εξορθολογισμό του, το Σεπτέμβριο θα έχουμε τα λιγότερα δυνατά κενά και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα είναι στις τάξεις τους».
Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες του Δημοσίου
«Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε υπηρεσίες του Δημοσίου είναι περίπου 3.500. Όμως, αυτό δεν θα υπάρξει φέτος, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα. Όλοι οι αποσπασμένοι θα πάνε στις τάξεις τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
Για τις συγχωνεύσεις σχολείων
«Όσον αφορά στα θέματα των σχολείων, εκεί έχουμε ολοκληρώσει τις συγχωνεύσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη. Υπενθυμίζω ότι το 2011 ή το 2012, αν δεν κάνω λάθος, έγιναν 600 συγχωνεύσεις, πέρυσι περίπου  100 και φέτος πολύ λιγότερες. Ολοκληρώθηκαν, λοιπόν, οι συγχωνεύσεις. Και θα σας πω και κάτι ακόμη: από μια στιγμή και έπειτα αυτό γίνεται αντιπαραγωγικό και οικονομικά. Διότι μεγαλώνουν οι αποστάσεις και δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα. Επομένως όποια βελτίωση και όποια αλλαγή μπορούσε να γίνει σε επίπεδο συγχωνεύσεων σχολικών κτιρίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου