Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Ελπιδοφόρος παρέμβαση

Του Άγγελου Στάγκου


Η παρέμβαση των πέντε δημάρχων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και των Ιωαννίνων, αποτελεί αντικειμενικά μια υγιή και ελπιδοφόρο ενέργεια στη διψασμένη για καινούργιες ιδέες και δυνάμεις, ελληνική πολιτική σκηνή. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι ψηφίστηκαν και δρουν ως ανεξάρτητοι από κόμματα βοηθάει την αξιοπιστία τους, όπως τη βοηθάει και η μέχρι τώρα ικανοποιητική θητεία στο αξίωμά τους, παρά το ότι αντιμετωπίζουν γενικά δύσκολες καταστάσεις στους δήμους τους. Ιδιαίτερα ο κ. Καμίνης στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και ο κ. Μπουτάρης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και ο κ. Δημαράς στον Δήμο Πατρέων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έργο των κ. Σκοτινιώτη και Φίλιου στους Δήμους Βόλου και Ιωαννιτών αντίστοιχα, είναι ευκολότερο.
Το πρώτο θετικό σημείο της παρέμβασης των πέντε δημάρχων είναι ότι ασκούν κριτική προς κάθε κατεύθυνση που επηρεάζει σήμερα τη λειτουργία και τις επιδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα. Επικρίνουν δηλαδή την κυβέρνηση, που συμπεριφέρεται αυθαίρετα και απαξιωτικά προς αυτήν, επικρίνουν τα κόμματα που συμπεριφέρονται λαϊκίστικα και εμποδίζουν κάθε αλλαγή, επικρίνουν τους ΟΤΑ γιατί συχνότατα καταφεύγουν στις πελατειακές σχέσεις και τον κομματισμό και δεν ξεχνούν τους ακραίους συνδικαλιστές του χώρου, επισημαίνοντας τη ροπή τους προς τον «τσαμπουκά» και τη βία, προκειμένου να διατηρήσουν μικροσυμφέροντα σε βάρος του γενικού συνόλου.
Το δεύτερο θετικό σημείο της παρέμβασης είναι ότι οι δήμαρχοι που υπογράφουν το κείμενο υπόσχονται άμεσα πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας στους δήμους, αλλά και για εναλλακτικές πηγές εσόδων. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν πρόκειται για εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά για πολιτική κίνηση και μάλιστα από παράγοντες που ασκούν διοίκηση και βρίσκονται σε συνεχή και πιο άμεση επαφή με συγκεκριμένα προβλήματα, κυρίως ποιότητας ζωής, που απασχολούν τους πολίτες σε μεγάλες πόλεις, όπου κατοικεί όμως και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Αρκεί να μην πρόκειται για πυροτέχνημα ενόψει περιφερειακών εκλογών το 2014, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό κρίνοντας από τις υπογραφές...
Στην Ελλάδα δεν έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη ζωή των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, λίγοι δυστυχώς είναι οι δημοτικοί άρχοντες που αντιλαμβάνονται τον δικό τους ρόλο. Ότι βρίσκονται εκεί για να κάνουν «λάντζα» χάριν της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής, όχι «υψηλή πολιτική». Με αυτήν την έννοια, αν η παρέμβαση των πέντε δημάρχων πάρει τη μορφή κινήματος, όχι αντιπάλου της κεντρικής διοίκησης, αλλά σε συνεργασία με αυτήν, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στον εμπλουτισμό της πολιτικής σκηνής με νέα πρόσωπα και δυνάμεις που δεν θα είναι προϊόντα κομματικού σωλήνα, αλλά τριβής με πραγματικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου