Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Το σύνδρομο της Κίνας και οι δραχμολάγνοι

 Από το Βήμα
 
Το πόσο ευάλωτη και ευαίσθητη σε αρνητικές εξελίξεις είναι η παγκόσμια οικονομία, αποδείχθηκε για μια φορά ακόμα  με το χθεσινό κραχ στα διεθνή  χρηματιστήρια, με αφορμή τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια  εξαερώθηκαν κυριολεκτικά καθώς πανικόβλητοι επενδυτές έσπευδαν να περιορίσουν τις απώλειες τους.Με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για το φαινόμενο του ντόμινο μετά και την είσοδο της Κίνας στον αποκαλούμενο και ως «παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο» που εξελίσσεται σήμερα στον κόσμο.

Η αναταραχή αυτή δεν άφησε φυσικά αλώβητο το έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένο  ελληνικό χρηματιστήριο που κατακρημνίσθηκε ,καθώς βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση ασφυξίας λόγω των δικών μας οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Η προσγείωση του  κινέζικου γίγαντα, είναι δεδομένο ότι θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο σε προβληματικές οικονομίες.

Το ευτύχημα για την Ελλάδα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν εξαρτάται και δεν επηρεάζεται  καθοριστικά από τις εξελίξεις στις  χρηματαγορές. Η συμφωνία με τους ευρωπαίους, έστω και συνοδεία ενός ακόμα επώδυνου μνημονίου,προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια  που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα.

Μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι θα συνέβαινε τώρα, αν είχαν επικρατήσει οι λογικές της ρήξης με τους ευρωπαίους και πολύ περισσότερο τα σενάρια για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Η χώρα  θα είχε να αντιμετωπίσει  απροστάτευτη , χωρίς επαρκείς  εσωτερικούς πόρους, χωρίς  χρηματοδότηση μια καταιγίδα, που θα μπορούσε να την ισοπεδώσει κυριολεκτικά.

Οι δραχμολάγνοι και οι οπαδοί της ρήξης με την Ευρώπη ,που με περισσή ευκολία υπόσχονται ...μερικούς μήνες θυσιών και ταλαιπωρίας ,είναι προφανές ότι ζουν σε μια άλλη εικονική πραγματικότητα. Με τις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης, αρκεί και η παραμικρή απρόβλεπτη εξέλιξη για να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και αλίμονο στην οικονομία ,που προσπαθεί χωρίς συμμάχους και χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να επιβιώσει.

Οι έλληνες πολίτες που καλούνται σε λίγες βδομάδες να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει,ας έχουν υπόψη τους ότι όσοι ελαφρά τη καρδία εξακολουθούν να πλασάρουν σενάρια αποκοπής από την Ευρώπη και εξόδου από το ευρώ, οδηγούν τη χώρα απροστάτευτη στα νύχια των διεθνών κερδοσκόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου