Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Άριστοι

Δημήτρης Δανίκας

Με αφορμή την εξαγγελία για την κατάργηση του Αριστείου στα σχολεία. Γιατί αυτή η πράξη έχει μεγάλο, πολύ μεγάλο βάθος. Απροσμέτρητο. Σε κάθε ίχνος της ελληνικής επικράτειας. Από πάνω μέχρι κάτω!

Πολύ απλά; Ποιος ο κουβαλητής κάθε οικογένειας; Αυτός που μοχθεί. Ο καλύτερος! Ο άριστος! Ποιος ο επιχειρηματίας που ευέλικτα προσαρμόζει την επιχείρησή του στις εκάστοτε αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος, των απαιτήσεων και των αναγκών; Ο πιο δραστήριος. Ο νοικοκύρης. Ο έξυπνος. Ο καλύτερος!

Ποιο Πανεπιστήμιο διαπρέπει και σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, με αποτέλεσμα να βρίσκει πόρους και πρόθυμους χορηγούς; Μα φυσικά εκείνο το εκπαιδευτικό ίδρυμα που «παράγει» περισσότερους αριστούχους και που επιδίδεται σε ασταμάτητη έρευνα. Αυτό και το καλύτερο!

Ποιος εργαζόμενος, σε οποιονδήποτε τομέα εξασφαλίζει δουλειά κόντρα ακόμα και στο πιο δυσμενές περιβάλλον; Φυσικά ο απαραίτητος. Ο καλύτερος!

Και ποια κοινωνία προχωράει μπροστά, οχυρωμένη και προστατευμένη από τις μπόρες; Εκείνη η κοινωνία στην οποία επικρατεί αξιοκρατία. Αυτή και η καλύτερη συνταγή!

Που πάει να πει το γνωστό. Ότι οι καλύτεροι τραβάνε το κάρο. Και αν οι καλύτεροι, σε κάθε τομέα, τραβάνε το κάρο, τότε έτσι θα προστατευθούν και οι ανήμποροι. Με τους καλύτερους διασφαλίζεται το μέλλον των παιδιών σου. Με τους καλύτερους εξασφαλίζεις αποτελεσματικότερο δημόσιο. Με τους καλύτερους ανοίγεις την ομπρέλα και βάζεις δίχτυ προστασίας για όλη την υπόλοιπη κοινωνία!

Εδώ τι συμβαίνει; Φυσικά πελατεία. Φυσικά μετριότητα. Φυσικά «γνωριμία». Και φυσικά ίχνος αξιοκρατίας. Έτσι απ΄ αυτή την γενικευμένη πελατειακή σχέση και την επικράτηση των μετρίων και των άσχετων, η χώρα κατέληξε να τραμπαλίζεται στο χείλος του γκρεμού!

Γι αυτό οι ξένοι λοιδωρούν, χλευάζουν την Ελλάδα. Γι αυτό οι γερμανικές εφημερίδες μας στολίζουν με χιουμοριστικά, σαρκαστικά σκίτσα του τύπου «πουλήστε τον Παρθενώνα». Γι αυτό εμείς ξεπουλάμε. Γι αυτό το Δημόσιο έχει καταντήσει πτυελοδοχείο. Γι αυτό η παραγωγή έχει ξεχαρβαλωθεί. Και γι αυτό οι καλύτεροι δραπετεύουν και διαπρέπουν εις την Αλλοδαπή!

Η Ελλάδα «τρώει» τα καλύτερα παιδιά της. Το βλέπουμε. Το ξέρουμε. Το επικρίνουμε. Και το ανεχόμαστε. Αυτή η τρομερή, η ανατριχιαστική, η μεγαλύτερη παθογένεια της Ψωροκώσταινας.

Γιατί κυβερνούν οι μέτριοι και οι ασήμαντοι. Σε κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική δραστηριότητα. Γιατί κυβερνούν «τα δικά μας παιδιά». Γι αυτό!

Το αριστείο, αγαπητέ μου υπουργέ, το προσφέρει η ίδια η ζωή. Είναι νόμος Φυσικής. Είναι το DNA από υπάρξεως ανθρωπότητας. Είναι όρος επιβίωσης, προστασίας, υπεροχής!

Η ανάδειξη του καλύτερου είναι ασπίδα κάθε κοινωνίας. Όπως λέμε δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Όπως λέμε δείξε μου την γυναίκα σου, έτσι και με τους καλύτερους!

Δείξε μου τους άριστους της χώρας σου να σου πω τι μέλλει γενέσθαι!

Πεθαίνουμε σαν χώρα επειδή «σκοτώνουμε» τους άριστους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου