Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Ο υπουργός για συνδικαλιστές και τους χειρισμούς Θ. Φορτσάκη στο ΕΚΠΑ

«Το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα. Πρέπει να χαιρετίσουμε την πρακτική, την τακτική και την στρατηγική του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που κατοχύρωσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια το γεγονός ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος σήμερα, μιλώντας στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και υπογράμμισε: «Προστάτευσε το αυτοδιοίκητο κατά το Σύνταγμα του Πανεπιστημίου, όχι από το κράτος, το οποίο δεν παρεμβαίνει, αλλά από τους τρίτους, τους τραμπούκους, αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν μεταφέρουν λαϊκά μηνύματα. Και μιλώ για απλές, μικρές πτυχές θεμάτων της πολιτικής».
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Για τις σχέσεις του με τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ο κ. Λοβέρδος είπε τα εξής:
Α.. Όταν ανέλαβα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρήκα μία κατάσταση σχέσεων με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Β. Όταν ανέλαβα, λοιπόν, αυτή την ευθύνη βρήκα απέναντί μου συνδικάτα που είχαν διακόψει εδώ και τρία χρόνια την σχέση τους με την πολιτική ηγεσία.
Γ. Χωρίς να αλλάξουμε πολιτικές, εφαρμόζοντας πολιτικές που βρήκαμε από τους προκατόχους μας και στρέφοντας το ενδιαφέρον μας μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τους νόμους του 2011 και το 2012, ο διάλογος που ανοίξαμε και κάποιες θέσεις που υπερασπιστήκαμε μας έφεραν πάλι κοντά με τα συνδικαλιστικά κινήματα.
Δ. Ως παράταξη καταδικάσαμε τον συντεχνιασμό, όχι το συνδικαλισμό.
Ε.Μαζί με το συντεχνιασμό ξεδοντιάστηκε και ο συνδικαλισμός.
Ζ. Αυτή τη στιγμή οι συνδικαλιστές, τα συνδικαλιστικά κινήματα είναι ξεδοντιασμένα. Άρα οι εξουσίες αδιαμεσολάβητες.
Η. Μαζί με το κακό που το πήρε ο ποταμός χάθηκε και το καλό. Και για μία παράταξη της κεντροαριστεράς αυτό δεν μπορεί να είναι συμβατό με την πολιτική της φυσιογνωμία.
Θ. Πολύ καλά δίνουμε έμφαση στα μαζικά κινήματα, στα ειδικά κινήματα, στα συνδικαλιστικά κινήματα.
Ι.Εμείς από το κομμάτι της παιδείας την προσέγγιση αυτή την κάνουμε και ήδη καρποφορεί.
Κ.Θα το δείτε και στα αποτελέσματα, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν.
Λ. Είναι ζητήματα ηθικής τάξης, πολιτικής αντιμετώπισης του διαλόγου, έλλειψης του ψευτοαυταρχισμού και καταστατικής αρχής αν την έχεις και την πιστεύεις ότι χωρίς μαζικά κινήματα, κόμματα δεν έχεις.
Μ.Για να δείξεις τη δύναμή σου σήμερα έχεις πεδία, την διαφθορά.
Ν. Εμείς συγκρουστήκαμε με τη μεγαλύτερη διαφορά στη χώρα, πάνω και από αυτή των όπλων, τη διαφθορά στην υγεία και ξέρουμε καλά.
Ξ. Τώρα στην παιδεία υπάρχουν λιγότερα, θα τα καθαρίσουμε και εκεί. Όλα αυτά τα ΙΕΚ και τα κολέγια που στηρίχθηκαν και στην ανοχή μας θα γίνουν πολύ γρήγορα χθες. Εκεί, λοιπόν, να δείξει ο καθένας τη δύναμή του. Όχι στον απλό κόσμο, όχι στην άρνηση του διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου