Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές!

Οι επαφές των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτικών funds στο Λονδίνο, το κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μπορεί να προκαλούν κάποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του, αλλά είναι μια σαφέστατη ένδειξη της στροφής σε πιο ρεαλιστικές θέσεις της ηγεσίας του. Δυστυχώς, για όσους επιμένουν να αγνοούν τη σκληρή πραγματικότητα της παγκόσμιας και φυσικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι επάρατες αγορές εξακολουθούν να επηρεάζουν καθοριστικά το οικονομικό γίγνεσθαι και κατ' επέκταση την καθημερινότητα μας.

Μπορεί η αριστερά να επιμένει, και δικαίως, ότι πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες να θέσουν κάποια όρια στην ανεξέλεγκτη δράση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων, αλλά καμιά χώρα μόνη της δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε κρίση και είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την οικονομική βοήθεια των δανειστών της. Είτε μας βολεύει, είτε όχι χρειάζεται πολύς δρόμος και πολλή προσπάθεια ακόμα για να μπορέσει η Ευρώπη να οικοδομήσει μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα στηρίζονται στο κοινό συμφέρον και όχι μόνο στις στρατηγικές επιδιώξεις κάθε χώρας-μέλους.

 Η ρητορική της καταγγελίας και των εύκολων υποσχέσεων αντίστασης, μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που υποφέρουν περισσότερο, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ανεδαφική, όταν συγκρούεται με την αμείλικτη πραγματικότητα. Μπορείς εύκολα όταν είσαι ένα μικρό κόμμα να υψώνεις τη σημαία της αντίστασης κατά πάντων και πασών, αλλά όταν διεκδικείς πλέον με αξιώσεις την εξουσία, υποχρεώνεσαι να δεις με περισσότερο ρεαλισμό και τους συμμάχους και τους αντιπάλους σου.

 Είναι προφανές πλέον ότι αρχίζει να γίνεται κατανοητό και από  την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η χώρα μετά από 6 χρόνια κρίσης, δεν έχει περιθώρια για άλλες περιπέτειες, για άλλη μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι όλο και πιο πυκνές επαφές με τους ευρωπαίους δανειστές μας, αλλά και με εκπροσώπους των αγορών σηματοδοτούν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την επόμενη μέρα. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πλειστάκις, ότι οι ιδεολογικές καθαρότητες, αμβλύνονται και λειαίνονται, όσο η εξουσία έρχεται πιο κοντά...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου