Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Εκδήλωση στη Φλώρινα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ΕλλάδαςΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Το Σχολείο που βιώνουμε, το Σχολείο που οραματιζόμαστε


Φλώρινα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα εκδήλωση της ΔΟΕ με θέμα το Σχολείο που βιώνουμε και το Σχολείο που οραματιζόμαστε. Το πρόγραμμα των εργασιών περιελάμβανε την εισηγητική ομιλία του Προέδρου της ΔΟΕ, την ομιλία του κ. Μαυρογιώργου Γεωργίου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την ομιλία του κ. Νικολάου Γεωργίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών. 
Στη συνέχεια είχαμε τις τοποθετήσεις Συλλόγων, παρατάξεων, συνέδρων καθώς και τη δευτερολογία του Προέδρου.

Θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω τα κυριότερα σημεία –κατά την προσωπική μου άποψη- από την ομιλία του Προέδρου της ΔΟΕ καθώς και από τις ομιλίες των κ.κ. Μαυρογιώργου Γεωργίου και Νικολάου Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κικινής Θανάσης είπε στην ομιλία του:

 • Υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και αυτά είναι το μισθολογικό και το ασφαλιστικό. Δεν μπορούν αυτά να είναι ξεκομμένα από το πλαίσιο που συζητάμε.
 • Η νυν Κυβέρνηση έλεγε πάντα ότι η Παιδεία και η Υγεία πρέπει να εξαιρούνται από τις περικοπές και τη λιτότητα.
 • Υπάρχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας με χιλιάδες αναπληρωτές. Πολλές από τις πιστώσεις που υπήρχαν για την παράλληλη στήριξη για την επόμενη σχολική χρονιά έχουν ξοδευτεί τη φετινή χρονιά και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να καταργήσουν τα Τμήματα Ένταξης για να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια αυτά εν είδη παράλληλης στήριξης.
 • Η ΔΟΕ δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Κλήθηκαν μόνο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να μιλήσουν για δέκα λεπτά, χρόνος που δεν επαρκεί στο ελάχιστο για να αναπτυχθούν οι θέσεις του Κλάδου.
 • Ο κ. Γαβρόγλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, είπε ο διάλογος θα είναι συνεχής τουλάχιστον για τα επόμενα έξι χρόνια ενώ η κ. Αναγνωστοπούλου, αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, είπε ότι ο Εθνικός Διάλογος πολύ σύντομα θα εξαντληθεί.
 • Το πιθανότερο είναι ότι ούτε και φέτος θα δοθούν οργανικές θέσεις για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που ήρθαν με μετάταξη.
 • Μιλάμε για δίχρονη προσχολική αγωγή αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι χώροι για να γίνει κάτι τέτοιο.
 • Δε δίνουμε άφεση αμαρτιών στις προηγούμενες κυβερνήσεις δε δεχόμαστε όμως και από τη νυν κυβέρνηση να μας εξαπατά.
 • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σταμάτησε το 2011 με το κλείσιμο των διδασκαλείων. Από τότε δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 • Από πλευράς Υπουργείου δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση ούτε για τα νέα διδακτικά βιβλία ούτε για τα ολοήμερα σχολεία. Αυτό έγινε μόνο από το επιστημονικό κομμάτι του Ινστιτούτου της Ομοσπονδίας.
 • Σε τρεις περιφέρειες έγινε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία με τεράστια επιτυχία.
 • Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων τη φετινή σχολική χρονιά να δώσει αποφάσεις και θέσεις για τον Κλάδο.
 • Γαπκιάδης Γιώργος

Υ.Γ. Τις επόμενες ημέρες οι εισηγήσεις των κ.κ. Μαυρογιώργου και Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου