Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ VS ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή και τοποθέτηση Διευθυντών Π.Ε και Δ.Ε.

Είναι αλήθεια ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωνε στις 18/11/2014  ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ… θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, στην αναδιάρθρωση του πλαισίου διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης και θα επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις», (εδώ)
δεν προδιέθετε πολλούς για αυτό που θα ακολουθούσε, δηλαδή:
1.      Τον τρόπο επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
2.      Τον τρόπο συγκρότησης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ).
3.      Τον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Και δεν προδιέθετε επειδή δεν υπήρχαν ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις του.
 Το αντίθετο μάλιστα:

Α. ΣΕ ΣΧΕΣΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στις 14/01/2013, ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα:
«Διορισμός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με αναξιοκρατικά, αδιαφανή και κομματικά κριτήρια», ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό:
 «Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης»;
Και αυτό επειδή, –σύμφωνα πάντα με την ερώτηση-, «ορίζονται ως μετακλητοί στις συγκεκριμένες θέσεις με εντελώς αναξιοκρατικά, αδιαφανή και κομματικά κριτήρια… Στην ουσία δεν υπηρετούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, αλλά στηρίζουν παραταξιακά συμφέροντα, … τα κριτήρια επιλογής σε σχέση με τις αρμοδιότητες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εκάστοτε Περιφερειακός Διευθυντής τοποθετείται για να εξυπηρετεί το κομματικό συμφέρον και σε αυτό το επίπεδο…» (Η ερώτηση εδώ)
Δεν ήταν όμως η μόνη ένδειξη ότι στο επίπεδο αυτό θα άλλαζαν - προς το καλύτερο- τα πράγματα…
Στις 9/2/2015 ο Υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε σχετικά με το θέμα:
 «Ένα ερώτημα που πλανάται στο διαδίκτυο και φτάνει και σε εμένα: περιφερειακοί και νομαρχιακοί διευθυντές εκπαίδευσης, ποιους θα επιλέξουμε, ποιους δικούς μας θα βάλουμε, τι θα γίνει εδώ, τι θα γίνει εκεί. Η απάντηση και εδώ είναι πάρα πολύ απλή: κείμενες διατάξεις κατά τη νομοθεσία που σημαίνει ανοιχτή προκήρυξη, αδιάβλητη επιτροπή αξιολόγησης και απόλυτη, επαναλαμβάνω, απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκία…» (η δήλωση εδώ)

Οι δηλώσεις  Μπαλτά συνεχίστηκαν στις 25/2/2015:  «Είναι καθαρή κρυστάλλινη από την πρώτη στιγμή  η θέση. Δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Υπάρχουν σύμφωνα με τους νόμους και στο πλαίσιο αυτών των νόμων, αξιολογήσεις όσο το δυνατόν αντικειμενικές στα περιθώρια που αφήσει ο νόμος πάντα. Αυτό είναι θέση αρχής. Δεν υποχωρούμε . Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών, έγινε τελικά, - παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις- με βασικό κριτήριο την συνδικαλιστική και κομματική τους δράση.
Β. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Αλλά και σε σχέση με τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών τα πράγματα έδειχναν διαφορετικά από κει που κατέληξαν…
Στις 26/01/2015 ο συντονιστής του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ως αναπληρωτής Υπουργός, δηλώνει σχετικά με το θέμα:
«Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο».
Τι συνέβη όμως τελικά;
Στο νόμο 4342/15, ΦΕΚ(143/9-11-2015) το άρθρο 42 προβλέπει νέο τρόπο συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων, σύμφωνα με τον οποίο,-όχι μόνον δεν υλοποιείται η δέσμευση για τρίτο αιρετό μέλος-, αλλά επιπλέον,  ο ορισμός των δύο από τα πέντε μέλη, γίνεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και χωρίς άλλο κριτήριο παρά μόνον την δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία.

Γ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κορύφωση της λογικής αυτής, αποτελεί  η τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα για ψήφιση από τον Υπουργό Παιδείας  στο Σχέδιο Νόμου, «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με την τροπολογία για την «Επιλογή και τοποθέτηση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», τα  επταμελή Συμβούλια επιλογής του Ν.3848/2010 αντικαθίστανται από πενταμελή, στα οποία  πρόεδροι είναι οι Περιφερειακοί  Διευθυντές  Εκπαίδευσης και μέλη ένας Σχολικός  Σύμβουλος , ένα μέλος Δ.Ε.Π. (που ορίζονται με απόφαση Υπουργού)  και οι  δύο αιρετοί  εκπρόσωποι  των εκπαιδευτικών στα ανώτερα  περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας.
Αν και η στόχευση της συγκεκριμένης σύνθεσης των συμβουλίων επιλογής είναι προφανής, εκεί που δοκιμάζεται η λογική είναι το σημείο της συνέντευξης.

Στις 14/5/2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και ψηφίζει  στη Βουλή το νόμο  4327/15. «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»
Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, (εδώ) (σελ.3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ) αναφέρεται ότι:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Τα στελέχη Εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται...
Οι παραπάνω  προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας  ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης».

Σήμερα,  έξι μήνες μετά από την κατάργηση της συνέντευξης από τον ΣΥΡΙΖΑ,
 ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη συνέντευξη των υποψηφίων στην υπό ψήφιση τροπολογία, την οποία μάλιστα μοριοδοτεί με 15 μόρια…
Ανδρέας Παπαδαντωνάκης
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου