Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η δύσκολη Δευτέρα…

ΡΑΒΑΝΟΣ ΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ
Η χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία ήταν ιστορική για πολλούς λόγους. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια ισχυρή, την πιο ισχυρή από ποτέ, εξουσιοδότηση, για να πάει και να φέρει συμφωνία με τους πιστωτές. Τέτοια στήριξη δεν είχε Πρωθυπουργός ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες και μόνο η Συνθήκη του Μάαστριχτ έτυχε ισχυρότατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφία.
Ο Πρωθυπουργός έχει ένα πολύ μεγάλο «όπλο» στα χέρια του για να επιτύχει συμφωνία. Το μείζον και το εθνικό είναι στην παρούσα φάση να αποφευχθεί το μοιραίο, να επέλθει συμφωνία και να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος διέβη το Ρουβίκωνα και έδειξε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, αντιλαμβανόμενος το ιστορικό βάρος των κινήσεών του. Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα και μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ _συνολικά 17  βουλευτές ψήφισαν είτε παρών, είτε όχι, είτε απείχαν, ενώ άλλοι 15 έστειλαν σαφές μήνυμα ότι αν και ψήφισαν θετικά δεν συμφωνούν_ επέλεξαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, κινούμενοι σε αντίθετη γραμμή από την ηγεσία. Ανάμεσά τους, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη της κυβέρνησης, όπως οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης που ψήφισαν παρών.
Επί του τύπου δεν υπάρχει απώλεια δεδηλωμένης, αλλά αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα αυτό που καταγράφηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με τη στάση των 32 συνολικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κανείς δεν πρέπει να αγνοεί και τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ.
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει ως όπλο τη στήριξη των 251 που αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τους πιστωτές, ότι στην Αθήνα υπάρχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει συμφωνία, αλλά κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τους «32» που ήδη εκδηλώθηκαν και την στάση τους από εδώ και πέρα.
Εξάλλου, την ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές, δεν θα κληθεί να την εφαρμόσει η πλειοψηφία των 251 _εκτός εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις και ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος_ αλλά το κυβερνητικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επίσης, είναι εξίσου προβληματικό μέλη της κυβέρνησης να τηρούν αρνητική στάση έναντι της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι έχουν εκπεφρασμένη άποψη για τη θέση της χώρας ακόμα και εκτός ευρωζώνης.
Ο Πρωθυπουργός που ωρίμασε πολιτικά με αρκετά βίαιο τρόπο όλο αυτό το κρίσιμο πεντάμηνο, έχει πολύ δουλειά από τη Δευτέρα, εάν όλα πάνε όπως εύχονται όλοι, καλά και υπάρξει συμφωνία.
Τα δύσκολα είναι μπροστά και από την εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν θα εξαρτηθούν πολλά…Και κυρίως από το κατά πόσο αυτοί που θα κληθούν να στηρίξουν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία θα την πιστεύουν ώστε να την υπηρετήσουν για να αρχίσει σιγά-σιγά πορεία εξόδου από το μνημονιακό λαβύρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου