Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για την αύξηση του ωραρίου καθηγητών, δασκάλων, πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ

Κατά τη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ρωτήθηκε από το esos σχετικά με την επικείμενη αύξηση των ωρών διδασκαλίας των καθηγητών, δασκάλων , πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ.
ESOS: κε υπουργέ πότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει η συζήτηση επί της επικείμενης αύξησης του ωραρίου (διδασκαλίας) των καθηγητών, δασκάλων , πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι της ώρας το ωράριο.
Στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που ψηφίστηκε προχθές απόψε από τη Βουλή δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς το πόσο θα αυξηθεί το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά, κάτι που αναμένεται ο υπουργός Παιδείας θα καλέσει τις Ομοσπονδίες και των τριών βαθμίοδων εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ,ΟΣΕΠ,ΟΛΜΕ,ΔΟΕ), για να συζητήσει το θέμα.
Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» περιλαμβάνει και τις εξής διατάξεις για την παιδεία:
-
Μείωση αναπληρωτών καθηγητών μέσω αύξηση ωραρίου διδασκαλίας
-Μείωση εκτάκτου προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ΠΔ 407)
-Μείωση προσλήψεων στο υπουργείο Παιδείας
-Μείωση δαπανών Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών
-Μείωση λειτουργικών δαπανών Πανεπιστημίων-ΤΕΙ με συγχωνεύσεις
-Μείωση επιχορηγήσεων εντός και εκτός ΓΚ (Πολιτισμός και Αθλητισμός)
-Μείωση των νεοεισερχόμενων στις στρατιωτικές ακαδημίες και των υψηλόβαθμων θέσεων κατά 30%
Για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς το πόσο θα είναι το ωράριο από την επόμενη σχολική χρονιά.

 
Οι 4 εισηγήσεις για το ωράριο των εκπαιδευτικών από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

Τέσσερα είναι τα σενάρια για την αλλαγή του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποία έχουν προτείνει από πέρσι οι πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης
Οι προτάσεις , έχουν ως εξής:
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Να εφαρμοστεί και για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το ωράριο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ:Να παραμείνει στις 21 ώρες το ωράριο για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , αλλά να μειώνεται κατά μία ώρα , δηλαδή 21,20,19,18 και η ωρίμανση να γίνεται κάθε πέντε και όχι κάθε τρία χρόνια που ισχύει σήμερα.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Σταθερό ωράριο στο εισαγωγικό . Δηλαδή να μην μειώνεται αλλά να παραμείνει στις 24 ώρες για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και στις 21 για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 25 ώρες για όλους
ΕΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
Από 30 ώρες που είναι σήμερα να αυξηθεί το εργασικαό ωράριο στις 35 ώστε να παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για να πραγματοποιούν εβδομαδιαίες παιδαγωγικές συναντήσεις για καλύτερο προγραμματισμό της ύλης αλλά και να συναντούν τους γονείς των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου