Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Ασκήσεις υψηλής υποκριτικής

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οι Ελληνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες λέει φίλος μου. Στην πρώτη ανήκουν όσοι είναι ΠΑΣΟΚ και το ξέρουν. Στη δεύτερη όσοι είναι ΠΑΣΟΚ χωρίς να το ξέρουν. Θα προσέθετα και μία τρίτη, εξίσου ισχυρή. Σ’ αυτήν κατατάσσονται όσοι είναι ΠΑΣΟΚ, το ξέρουν αλλά κάνουν πως δεν το ξέρουν. Νομίζω πως σ’ αυτή την τρίτη απευθύνθηκε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, η οποία απουσίασε μεν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, την επομένη όμως τουίταρε ευθαρσώς πως το ΠΑΣΟΚ, με τη θετική του ψήφο, συνέβαλε στο μεγάλο βήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Και για το σύμφωνο συμβίωσης υπάρχουν οι δύο ευδιάκριτες κατηγορίες όσων το αποδέχονται και όσων δεν το αποδέχονται. Υπάρχουν όμως και οι υποκατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι το αποδέχονται μεν, αλλά απουσίαζαν, για να τα ’χουν καλά και με όσους δεν το αποδέχονται. Στη δεύτερη όσοι δεν το αποδέχονται, αλλά απουσίαζαν επίσης για να τα ’χουν καλά και με όσους το αποδέχονται. Και στην τρίτη όσοι θα όφειλαν να το αποδεχτούν αλλά απουσίαζαν για να μην αναγκαστούν να το ομολογήσουν. Ελάτε τώρα. Δεν υπήρξαν ομοφυλόφιλοι βουλευτές που απουσίασαν από την ψηφοφορία για να μην παραβούν τη γραμμή του κόμματός τους ή για να μην εκτεθούν στους ψηφοφόρους τους; Ανδρες ή γυναίκες.
Η αλήθεια είναι ότι η όλη συζήτηση για την ψήφιση ενός από τα ελάχιστα νομοσχέδια που δεν εντάσσονται στο κεφάλαιο «μνημονιακές υποχρεώσεις» έμοιαζε με μια δημόσια άσκηση υποκριτικής τέχνης. Από τις εκατέρωθεν μεγαλοστομίες και υπερβολές, λες και θα γκρεμιζόταν ο κόσμος, ώς την έκρηξη χυδαιολογίας του κ. Αμυρά, για μια ακόμη φορά οι βουλευτές μας έδωσαν την ευκαιρία να αντιληφθούμε πόσο φτενή είναι η σκέψη τους όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Πώς τους λείπουν οι λέξεις που θα τους επέτρεπαν να οργανώσουν μια πειστική επιχειρηματολογία για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους.
«Η οικογένεια είναι κοινωνική σχέση, είναι θεσμός προστασίας των παιδιών, όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνίας, του καπιταλισμού». Φράση από την αγόρευση του κ. Γιάννη Γκιόκα του ΚΚΕ, μια αγόρευση που του επιτρέπει να διεκδικήσει τον τίτλο του νικητή στον αγώνα υποκριτικής. Διότι αφού διαπιστώνει πως γάμος δεν υπήρχε πριν τον καπιταλισμό συνεχίζει εξηγώντας πως «αν δεν υπήρχε σύμφωνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια δεν θα έμπαινε ζήτημα καταδίκης της Ελλάδας». Προεκτείνοντας τον λογισμό του μπορώ να σας πω πως αν δεν υπήρχε η Ευρώπη και η Ελλάδα, η πρώτη δεν θα καταδίκαζε τη δεύτερη.
Αλήθεια, τι γνώμη έχει η κ. Κανέλλη για τις απόψεις του συντρόφου της; Η λαλίστατη και μονίμως θυμωμένη απουσίαζε χθες απ’ την ψηφοφορία κι έτσι δεν θα μάθουμε αν συμφωνεί με την άποψη του κ. Γκιόκα ότι «ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός έχει τις ρίζες του σε χρόνια κοινωνικά προβλήματα». Περιμένει πότε θα ξαναγίνει θέμα το ψωμί για να ανέβει στο βήμα κρατώντας καμιά φραντζόλα.
Απεχθάνομαι την ενιαία σκέψη. Δεν περιμένω από την εκκλησία για παράδειγμα να αποδεχθεί το σύμφωνο συμβίωσης. Η ποιότητα όμως της δημοκρατίας κρίνεται από την ισχύ των επιχειρημάτων, κυρίως δε την εντιμότητα όσων τα υποστηρίζουν.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Σε αφασία η κοινωνία που γελά με Λαζόπουλο και ελπίζει με Άδωνι

Χρήστος Κολοβός από το aixmi.gr
Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας, κατά την οποία έπρεπε να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να πας μπροστά  τη ζωή σου. Η ελεύθερη έκφραση  δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Από το 1974 και μετά ο φόβος εν μέρει έφυγε, η ελευθερία έκφρασης άρχισε να αχνοφαίνεται και η χώρα  δειλά δειλά έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης, προσπαθώντας να αφήσει πίσω της τα μετεμφυλιακά τραύματα καθώς και την ανεκδιήγητη εφταετία…
Την δεκαετία του ΄80 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία  έκανε την εμφάνισή του ένας ιδιόμορφος  λαϊκισμός στο πρόσωπο μιας φυλλάδας που έμελλε να σπιλώσει οτιδήποτε άξιο και ικανό είχε βγάλει αυτός ο τόπος … Εφημερίδα που έσπειρε στην κοινωνία έναν ιδεολογικό ισοπεδωτισμό, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά μιας χώρας που διψούσε να βγει από το τούνελ της ανέχειας και της φτώχειας
Ο μόνος που μίλησε δημοσίως και ανοιχτά εναντίον της φτήνιας της εφημερίδας «που μόλυνε τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία των συμπολιτών μας» ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις και δέχθηκε ένα ανελέητο bullying -σχεδόν από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, εκείνη την εποχή. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι την εν λόγω φυλλάδα είχαν υποστηρίξει η Μελίνα Μερκούρη και ο Φώτης Κουβέλης
Η δεκαετία του ΄80 με όχημα τη φυλλάδα αυτή σηματοδότησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα κοινωνική ζωή του τόπου…
Αντιπαροχές …άθλια και κακόγουστα  σπίτια…πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια

Περιοδικά, όπως το ΚΛΙΚ και το ΝΙΤΡΟ, που διαφήμιζαν μια κατ΄ επίφαση ευμάρεια…. με λίγα λόγια η αποθέωση του κιτς και της γκλαμουριάς…
Μια επίπλαστη οικονομική και κοινωνική  φούσκα που αργότερα θα έσκαγε στα χέρια μας….

Σήμερα πληρώνουμε εκείνα τα χρόνια …
Βία παντού…. στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο, σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου…. φτωχοποίηση…. έλλειψη Πολιτισμού και Παιδείας σε όλα τα επίπεδα…. Μια κοινωνία που γελάει με τα αστεία του Λαζόπουλου και τρέφει ελπίδες  με τον πολιτικό Άδωνι, είναι κοινωνία σε αφασία. 

Ένας  απολιτίκ λαός που αντιδρά σπασμωδικά  και εκτονώνει την όποια οργή του απ΄ τον καναπέ κι απ΄ το πληκτρολόγιο  του υπολογιστή του, όταν τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει οι κυβερνήσεις τρία επώδυνα μνημόνια και δεν έχει ανοίξει ούτε ρουθούνι. Αυτό δείχνει την παρακμή  ενός λαού που δεν αντιδρά. αλλά δέχεται αγόγγυστα τη μοίρα του  εκτονώνοντας τον θυμό του και στρέφοντας το βλέμμα του αλλού ….νικημένος… εσωστρεφής….ρίψασπις.
Αλλά η ζωή δεν είναι αλλού, είναι εδώ και θέτει αμείλικτα ερωτήματα. Καιρός, λοιπόν, να τα αφουγκραστούμε…

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΥΣΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ορισμός υπεύθυνων ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων

1ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού: Μπίζιος Γεώργιος
2ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού: Τσιτσιπάνη Αικατερίνη
3ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού: Τσαγγόπουλος Χρήστος

1ο Δ.Σ. Καστοριάς: Κοκκαλένιος Παναγιώτης
2ο Δ.Σ. Καστοριάς: Τζουτζίδου Σοφία
3ο Δ.Σ. Καστοριάς: Μακρόπουλος Κων/νος
5ο Δ.Σ. Καστοριάς: Καρυδάς Νικόλαος
6ο Δ.Σ. Καστοριάς: Βλαχοπούλου Βασιλική
7ο Δ.Σ. Καστοριάς: Δημητριάδου Ουρανία
9ο Δ.Σ. Καστοριάς: Μπέλλος Παντελής
Δ.Σ. Δισπηλιού: Τρύφου Αλεξάνδρα
Δ.Σ. Μαυροχωρίου: Αθανασιάδου Φιλιππία
Δ.Σ. Κορησού: Παντοπούλου Μαρία
Δ.Σ. Κωσταραζίου: Πρασσός Βασίλειος
Δ.Σ. Πολυκάρπης: Γκόγκος Μιχάλης
Δ.Σ. Τοιχιού: Εμμανουηλίδης Δημήτριος
1ο Δ.Σ. Μανιάκων: Ταβελάρης Σωτήριος
2ο Δ.Σ. Μανιάκων: Κυρκοπούλου Μαρία
Δ.Σ. Κολοκυνθούς: Χρήστου Αντώνιος
Δ.Σ. Χιλιοδένδρου: Υφαντίδης Αναστάσιος
Δ.Σ. Νεστορίου: Ιορδανίδου Αναστασία
Δ.Σ. Μεσοποταμίας: Τάσιος Γεώργιος  

Ανάθεση Διδασκαλίας σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τζήτζηρα Μαρία Γαλλικών: 2 ώρες 7ο Δ.Σ. Καστοριάς
Σίμου Αθηνά Γαλλικών: 4 ώρες 9ο Δ.Σ. Καστοριάς
Παούνη Χριστίνα Γερμανικών: 2 ώρες 5ο Δ.Σ. Καστοριάς
Μπαλλή Ξανθίππη Γερμανικών: 2 ώρες 5ο Δ.Σ. Καστοριάς

Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου

Μήτκα Καλλιρόη
Χασιώτης Δημήτριος
Κωνσταντινίδου Σοφία
Καραπέτσας Φώτιος
Κώστα Θάλεια

Υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση σε ολιγοθέσια Δ.Σ.

Πετρέντζη Αικατερίνη 5 ώρες την εβδομάδα

Παροχή κατ' οίκον διδασκαλίας

Αλεξίου-Ρέτζιου Κων/να 20 ώρες το μήνα
Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος 20 ώρες το μήνα

Τροποποίηση Προσωρινής Τοποθέτησης εκπαιδευτικού

Πιτούλη Μαργαρίτα: 11ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς

Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου

Δούκας Δημήτριος








Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Προσλήψεις 449 εκπαιδευτικών ΖΕΠ-Ποιες συναδέλφισσες έρχονται στην Καστοριά

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2015-2016 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές  449 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων αποκλειστικά σε Τάξεις Υποδοχής των δημοτικών σχολείων σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων ΕΣΠΑ.
Στην Καστοριά (για το 9ο Δ.Σ. Καστοριάς και το 2ο Δ.Σ. Άργους) έρχονται οι συναδέλφισσες:
  • ΔΕΜΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  • ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΑΙΑ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Συνεδρίαση Διευρυμένου ΠΥΣΠΕ Ν. Καστοριάς ως Συμβουλίου Επιλογής για την επιλογή Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 10-12-2015, το Διευρυμένο ΠΥΣΠΕ και πρότεινε στο Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Μασλάρη Γεώργιο την τοποθέτηση Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων ως ακολούθως:

Δημοτικά Σχολεία
  • Νέου Οικισμού: Δημητριάδης Δημήτριος
  • Ασπροκκλησιάς: Αναστασοπούλου Στεργιανή
  • Οινόης: Χασάπης Χαριζάνης

Νηπιαγωγεία

  • 1ο Άργους: Μαζαράκη Ζαφείρω
  • 2ο Άργους: Μπέσιου Θεολογία
  • 3ο Άργους: Κράια Σοφία
  • 4ο Άργους: Νακοπούλου Αικατερίνη
  • 1ο Καστοριάς: Σιώμου Ευανθία
  • 3ο Καστοριάς: Μουτουσίδου Κυριακή
  • 4ο Καστοριάς: Μπουτάρη Μαρία
  • 5ο Καστοριάς: Τουτσογλίδου Άννα
  • 6ο Καστοριάς: Ναούμ Αικατερίνη
  • 7ο Καστοριάς: Αντωνίου Όλγα
  • 9ο Καστοριάς: Τζηκαλάγια Αναστασία
  • 10ο Καστοριάς: Λυκομήτρου Σόνια
  • 11ο Καστοριάς: Μεσάικου Όλγα
  • Δισπηλιού: Τσακίρη Δέσποινα
  • Κορησού: Χαλτεπενίδου Ανθούλα
  • 2ο Μεσοποταμίας: Μάντου Αναστασία

Σχόλια:
  • Τα κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων αναφέρονται στο άρθρο 20 του νόμου 4327/2015. «Κριτήρια επιλογής των στελεχών του άρθρου αυτού είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε., υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου. 
  • Σε όλα τα σχολεία (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) υπήρχε από μία αίτηση εκτός από το 1ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς και το 10ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς που υπήρχαν δύο αιτήσεις.
  • Όλες οι προτάσεις για την τοποθέτηση Προϊσταμένου/Προϊσταμένης ήταν ομόφωνες εκτός από την περίπτωση του 10ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς που ήταν κατά πλειοψηφία.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Συγκρότηση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Καστοριάς

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
1. Μασλάρης Γεώργιος του Αριστείδη, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Πρόεδρος


2. Αντωνίου Όλγα του Πέτρου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ60, Προϊσταμένη του 7ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς.
Αντιπρόεδρος


3. Καραμανίδης Βασίλειος του Σιδέρη, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου  Άργους Ορεστικού.
Μέλος


4. Γαπκιάδης Γεώργιος του Ζήση, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.
Αιρετό Μέλος


5. Πανταζόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μανιάκων.
Αιρετό Μέλος


ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αντίστοιχα):

1. Ξανθόπουλος Αναστάσιος του Νικολάου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού.

2. Λύτη Μαρία του Αντωνίου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.

3. Κοντοπούλου Ιωάννα του Φωτίου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.

4. Δέλλας Ιωάννης του Αθανασίου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κωσταραζίου.

5. Πάτρας Ιωάννης του Βασιλείου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ11 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού.

Γραμματέας ορίζεται η κ. Ματούση Αγγελική διοικητική υπάλληλος κλ. ΠΕ1 - Διοικητικού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Σχόλια:
  •  Εύχομαι ολόψυχα καλή θητεία και καλή επιτυχία στα Τακτικά  (Αντωνίου Όλγα και Καραμανίδη Βασίλη) και τα Αναπληρωματικά (Λύτη Μαρία και Κοντοπούλου Ιωάννα) μέλη καθώς και στον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Ξανθόπουλο Αναστάσιο.
  • Η άποψή μου δεν αλλάζει: πρόκειται για μια αδιαφανή διαδικασία και η ευθύνη είναι καθαρά του Υπουργείου που δεν ορίζει σαφή κριτήρια και προϋποθέσεις για την επιλογή των μη αιρετών μελών του ΠΥΣΠΕ.
  • Διαφωνώ απόλυτα με όσους ζητούν να μη δημοσιεύονται τα ονόματα όσων καταθέτουν αίτηση να οριστούν μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όχι μόνο τα ονόματα των υποψηφίων να γίνονται γνωστά αλλά και η διδακτική και διοικητική εμπειρία τους καθώς και οι τίτλοι Σπουδών που διαθέτουν. Δε βλέπω να υπάρχει κανένα προσωπικό απόρρητο ειδικά όταν θέλεις να είσαι μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Αυτό όμως να γίνεται επίσημα είτε από τη Διεύθυνση (ή την Περιφέρεια) ή να δίνονται τα στοιχεία στους αιρετούς να τα δημοσιεύουν και όχι από  παράκεντρα.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Διευκρίνηση σχετικά με το χρόνο που διαγράφονται οι αναπληρωτές από τους πίνακες

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο και αφορά θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι: οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί  εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, τότε διαγράφονται από τους πίνακες μόνο για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης.
Τη στιγμή που έγραφα την προηγούμενη ανάρτηση δε γνώριζα τη συγκεκριμένη τροπολογία και οφείλω αυτή τη διευκρίνηση. 
Παραμένει βέβαια το οικονομικό θέμα -μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που θα πληρωθούν για πρώτη φορά οι αναπληρωτές- και το οποίο είναι τεράστιο.
Γαπκιάδης Γεώργιος

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

"Προνομιούχοι" Αναπληρωτές

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου -Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς- με βασικό ομιλητή τον οργανωτικό γραμματέα της ΔΟΕ κ. Τριαντάφυλλο Οικονόμου, τοποθετήθηκε και ο συνάδελφός μας κ. Γεώργιος Τίγκας. 
Ανάμεσα στα άλλα που είπε έθεσε και το ζήτημα των αναπληρωτών. Είπε ο αγαπητός συνάδελφος ότι, πλέον, αυτοί που μπορούν να πάνε αναπληρωτές θεωρούνται προνομιούχοι, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν την οικονομική στήριξη των δικών τους πράγμα όμως που -δυστυχώς- δε συμβαίνει με όλους.  Πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πρώτα έξοδα μετακίνησης και εύρεσης σπιτιού με αποτέλεσμα να αρνούνται την τοποθέτησή τους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα. Η δικαίωση των λόγων του συναδέλφου ήρθε λίγες ημέρες αργότερα όταν βρίσκοντας παλιά μου μαθήτρια και ρωτώντας την  γιατί δε δουλεύει -αφού παίρνουν με μηδενική προϋπηρεσία- μου απάντησε ότι πέρυσι την κάλεσαν στην Κρήτη και δεν είχε το ποσό που χρειαζόταν για να μετακινηθεί. Φυσικά, φέτος δεν είναι στους πίνακες για να τιμωρηθεί για την οικομική της ανέχεια!!! Ακούς εκεί να μην έχει χρήματα να πάει στην Κρήτη και να δώσει δύο ενοίκια προκαταβολή...
Νομίζω ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να απασχολήσει τόσο τη ΔΟΕ όσο και το Υπουργείο. Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να δίνεται κάποιο άτοκο δάνειο σε αυτά τα παιδιά το οποίο στη συνέχεια θα παρακρατείται από το μισθό τους. Είναι κρίμα και άδικο κάποια παιδιά να μην μπορούν να δουλέψουν έστω και με αυτές τις άθλιες οινομικά συνθήκες. Και το σβήσιμο από τους πίνακες των αναπληρωτών της επόμενης χρονιάς τι νόημα έχει; Γιατί ακριβώς τιμωρούνται αυτά τα παιδιά; Για τη φτώχεια τους; Μπράβο σε όλους μας!!!
Γαπκιάδης Γιώργος

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τοποθετήσεις και Διαθέσεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Μουσικής

Κοπιδάκη Αριάδνη:
  • 1ο Δ.Σ. Καστοριάς, 4 ώρες
  • 2ο Δ.Σ. Καστοριάς, 5 ώρες
  • 3ο Δ.Σ. Καστοριάς, 5 ώρες
  • 7ο Δ.Σ. Καστοριάς, 4 ώρες
  • Δ.Σ. Δισπηλιού, 4 ώρες

Στεργιοπούλου Στεφανία:
  • 1ο Δ.Σ. Άργους, 6 ώρες
  • 2ο Δ.Σ. Άργους, 5 ώρες
  • 3ο Δ.Σ. Άργους, 8 ώρες
  • 4ο Δ.Σ. Άργους, 5 ώρες


Γαβρίλη Παρασκευή:
  • Δ.Σ. Μαυροχωρίου, 6 ώρες
  • Δ.Σ. Κωσταραζίου, 6 ώρες
  • Δ.Σ. Κορησού, 6 ώρες
  • Δ.Σ.  Τοιχιού, 3 ώρες
  • Δ.Σ. Πολυκάρπης, 3 ώρες

Αμασλίδου Ιφιγένεια:
  • 1ο Δ.Σ. Μανιάκων, 8 ώρες
  • 2ο Δ.Σ. Μανιάκων, 5 ώρες
  • Δ.Σ. Κολοκυνθούς, 2 ώρες
  • Δ.Σ.  Χιλιοδένδρου, 5 ώρες
  • Δ.Σ. Οινόης, 4 ώρες

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ VS ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή και τοποθέτηση Διευθυντών Π.Ε και Δ.Ε.

Είναι αλήθεια ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωνε στις 18/11/2014  ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ… θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, στην αναδιάρθρωση του πλαισίου διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης και θα επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις», (εδώ)
δεν προδιέθετε πολλούς για αυτό που θα ακολουθούσε, δηλαδή:
1.      Τον τρόπο επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
2.      Τον τρόπο συγκρότησης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ).
3.      Τον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Και δεν προδιέθετε επειδή δεν υπήρχαν ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις του.
 Το αντίθετο μάλιστα:

Α. ΣΕ ΣΧΕΣΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στις 14/01/2013, ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα:
«Διορισμός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με αναξιοκρατικά, αδιαφανή και κομματικά κριτήρια», ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό:
 «Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης»;
Και αυτό επειδή, –σύμφωνα πάντα με την ερώτηση-, «ορίζονται ως μετακλητοί στις συγκεκριμένες θέσεις με εντελώς αναξιοκρατικά, αδιαφανή και κομματικά κριτήρια… Στην ουσία δεν υπηρετούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, αλλά στηρίζουν παραταξιακά συμφέροντα, … τα κριτήρια επιλογής σε σχέση με τις αρμοδιότητες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εκάστοτε Περιφερειακός Διευθυντής τοποθετείται για να εξυπηρετεί το κομματικό συμφέρον και σε αυτό το επίπεδο…» (Η ερώτηση εδώ)
Δεν ήταν όμως η μόνη ένδειξη ότι στο επίπεδο αυτό θα άλλαζαν - προς το καλύτερο- τα πράγματα…
Στις 9/2/2015 ο Υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε σχετικά με το θέμα:
 «Ένα ερώτημα που πλανάται στο διαδίκτυο και φτάνει και σε εμένα: περιφερειακοί και νομαρχιακοί διευθυντές εκπαίδευσης, ποιους θα επιλέξουμε, ποιους δικούς μας θα βάλουμε, τι θα γίνει εδώ, τι θα γίνει εκεί. Η απάντηση και εδώ είναι πάρα πολύ απλή: κείμενες διατάξεις κατά τη νομοθεσία που σημαίνει ανοιχτή προκήρυξη, αδιάβλητη επιτροπή αξιολόγησης και απόλυτη, επαναλαμβάνω, απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκία…» (η δήλωση εδώ)

Οι δηλώσεις  Μπαλτά συνεχίστηκαν στις 25/2/2015:  «Είναι καθαρή κρυστάλλινη από την πρώτη στιγμή  η θέση. Δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Υπάρχουν σύμφωνα με τους νόμους και στο πλαίσιο αυτών των νόμων, αξιολογήσεις όσο το δυνατόν αντικειμενικές στα περιθώρια που αφήσει ο νόμος πάντα. Αυτό είναι θέση αρχής. Δεν υποχωρούμε . Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών, έγινε τελικά, - παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις- με βασικό κριτήριο την συνδικαλιστική και κομματική τους δράση.
Β. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Αλλά και σε σχέση με τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών τα πράγματα έδειχναν διαφορετικά από κει που κατέληξαν…
Στις 26/01/2015 ο συντονιστής του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ως αναπληρωτής Υπουργός, δηλώνει σχετικά με το θέμα:
«Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο».
Τι συνέβη όμως τελικά;
Στο νόμο 4342/15, ΦΕΚ(143/9-11-2015) το άρθρο 42 προβλέπει νέο τρόπο συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων, σύμφωνα με τον οποίο,-όχι μόνον δεν υλοποιείται η δέσμευση για τρίτο αιρετό μέλος-, αλλά επιπλέον,  ο ορισμός των δύο από τα πέντε μέλη, γίνεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και χωρίς άλλο κριτήριο παρά μόνον την δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία.

Γ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κορύφωση της λογικής αυτής, αποτελεί  η τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα για ψήφιση από τον Υπουργό Παιδείας  στο Σχέδιο Νόμου, «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με την τροπολογία για την «Επιλογή και τοποθέτηση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», τα  επταμελή Συμβούλια επιλογής του Ν.3848/2010 αντικαθίστανται από πενταμελή, στα οποία  πρόεδροι είναι οι Περιφερειακοί  Διευθυντές  Εκπαίδευσης και μέλη ένας Σχολικός  Σύμβουλος , ένα μέλος Δ.Ε.Π. (που ορίζονται με απόφαση Υπουργού)  και οι  δύο αιρετοί  εκπρόσωποι  των εκπαιδευτικών στα ανώτερα  περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας.
Αν και η στόχευση της συγκεκριμένης σύνθεσης των συμβουλίων επιλογής είναι προφανής, εκεί που δοκιμάζεται η λογική είναι το σημείο της συνέντευξης.

Στις 14/5/2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και ψηφίζει  στη Βουλή το νόμο  4327/15. «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»
Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, (εδώ) (σελ.3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ) αναφέρεται ότι:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Τα στελέχη Εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται...
Οι παραπάνω  προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας  ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης».

Σήμερα,  έξι μήνες μετά από την κατάργηση της συνέντευξης από τον ΣΥΡΙΖΑ,
 ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη συνέντευξη των υποψηφίων στην υπό ψήφιση τροπολογία, την οποία μάλιστα μοριοδοτεί με 15 μόρια…
Ανδρέας Παπαδαντωνάκης
Φιλόλογος

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών (Μουσικής) στην Καστοριά

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι.
ανακοινώθηκε σήμερα η πρόσληψη 790 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων με πλήρες και μειωμένο ωράριο στην Πρωτοβάθμα Εκπαίδευση. Στην Καστοριά έρχονται οι συναδέλφισσες:
  • Κοπιδάκη Αριάδνη, ΠΕ 16.01 (Μουσικής)
  • Στεργιοπούλου Στεφανία, ΠΕ 16.01 (Μουσικής)
  • Γαβρίλη Παρασκευή, ΠΕ 16.01 (Μουσικής)
  • Αμασλίδου Ιφιγένεια, ΠΕ 16.01 (Μουσικής)
Ερώτηση μια και έρχονται τα Χριστούγεννα: Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε δεύτερη ξένη γλώσσα φέτος;

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Γιατί σκοτώνετε την ανθρωπιστική παιδεία των νέων;


 Γράφει: Στέλλα Πριόβολου

Αυτή στην ουσία είναι με άλλα λόγια η ερώτηση που θέτει στους καθοδηγητές της παιδείας των νέων ο καθηγητής της Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και γνωστός φιλόσοφος Νούτσιο Όρντινε μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Η χρησιμότητα του άχρηστου», μεταφρασμένο στην Ελληνική από τον αλησμόνητο μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη.
Σε σχετική διάλεξη που έδωσε τις προάλλες στην Αθήνα με τίτλο «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση» ο Ιταλός καθηγητής θέλησε να τονίσει τη χρησιμότητα της γνώσης εκείνης που δεν σχετίζεται άμεσα με ωφελιμιστικό σκοπό αλλά έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση του πνεύματος και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, θέλησε ουσιαστικά να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης.
Ο φιλόσοφος και δάσκαλος Ν.Όρντινε μπαίνει βαθιά στη λογική που επικρατεί στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κερδοσκοπική πραγματικότητα και που στηρίζεται στη λατρεία της χρησιμότητας της γνώσης της συνδεδεμένης με την αγορά εργασίας και μοιραία οδηγεί στην υπονόμευση θεμελιωδών ανθρωπίνων αξιών.
Η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τα μουσεία ,τις βιβλιοθήκες αλλά και τις ανθρωπιστικές σπουδές, η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή «η γνώση για τη γνώση»και όχι στην αρχή της άμεσης, πρακτικής αποδοτικότητας.
Είναι αστείο, πιστεύει , και μόνο να σκεφθεί κανείς ότι ο καθορισμός των πανεπιστημιακών μαθημάτων σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς θα αρκούσε για να επιλύσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Πρόκειται για ένα τεράστιο σφάλμα – τονίζει ο Ν.Όρντινε σε Έλληνα δημοσιογράφο– το να υποβάλλεις την εκπαίδευση των νέων στους ρυθμούς της αγοράς, είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα. Η εκπαίδευση απαιτεί χρόνο. Αλήθεια, τι ξέρουμε για τα επαγγέλματα που θα προσφέρουν δουλειά στους φοιτητές μας όταν θα είναι έτοιμοι για εργασία, και όταν η αγορά εξελίσσεται με ταχύτητες τόσο δύσκολα προβλέψιμες ώστε αυτό που σήμερα έχει αξία θα έχει αύριο ξεπεραστεί;
Δυστυχώς , στο όνομα αυτής της αυταπάτης – παρατηρεί ο Ν.Όρντινε- καταστρέφουμε την οικουμενική εκπαιδευτική λειτουργία της διδασκαλίας. Απαιτώντας από έναν νέο φοιτητή να διαλέξει το μελλοντικό του επάγγελμα , σκοτώνουμε την περιέργεια και την ελευθερία του να πετάει σαν μέλισσα από τη μια γνώση στην άλλη. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα δεν είναι οι ειδικοί με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά καλλιεργημένοι πτυχιούχοι , ικανοί να προσαρμόζονται στις μεταβολές του κόσμου της εργασίας.
Με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις πολλές χώρες προσπαθούν να «επαγγελματοποιήσουν» τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια . Δεν αντιλαμβάνονται ότι η υποταγή της Παιδείας και της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της αγοράς είναι μια ήδη χαμένη μάχη. Κανένα επάγγελμα δεν μπορεί να ασκηθεί συνειδητά χωρίς γενική παιδεία. Μερικοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα «χρήσιμο» που δεν έχει υλική διάσταση και που απαιτεί μακρούς χρόνους :η λογοτεχνία, η τέχνη, η φιλοσοφία μπορούν να σώσουν τον κόσμο από τη βία, τους εγωισμούς και τη βαρβαρότητα. Εάν η φιλοσοφία δεν μετατραπεί σε τρόπο ζωής, θα έχουμε αποτύχει.
Σε συνέντευξή του τις ημέρες αυτές στην Αθήνα και σχετικά με τους κινδύνους από την υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών, ο καθηγητής τονίζει χαρακτηριστικά: σήμερα δυστυχώς θεωρούνται «άχρηστες» οι γνώσεις που δεν ευνοούν άμεσα κέρδη. Όμως συχνά ο κόσμος των πανεπιστημιακών αποδέχεται την κατάσταση και παρατηρεί παθητικά αυτή την πτώση.
Οδεύουμε προοδευτικά προς την απώλεια της «μνήμης», έχουμε επικεντρωθεί στο παρόν , σκεφτόμαστε ότι το παρελθόν δεν έχει πλέον σημασία. Όμως, η απώλεια της μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον. Όταν θα χαθούν και οι τελευταίοι γνώστες των αρχαίων ελληνικών, των λατινικών, των σανσκριτικών κανείς δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποκωδικοποιήσει μια επιγραφή ή να μεταφράσει μια περγαμηνή. Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία με τρομακτικές συνέπειες για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Να γιατί αποφάσισα να γράψω αυτό το «Μανιφέστο». Πρέπει να αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά.
Ο Ν.Όρντινε εκφράζει με το βιβλίο, τις διαλέξεις και τις συνεντεύξεις του μια μεγάλη αλήθεια : πρέπει να αντιδράσουμε , και πρώτοι εμείς οι Έλληνες και μάλιστα τώρα που συζητείται για πολλοστή φορά η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Ας αφουγκραστούμε το «μέγιστο μάθημα του Ιταλού φιλοσόφου, αλλά και την αγωνία και την απογοήτευση της νέας γενιάς, που ζει σ’έναν κόσμο αμφισβήτησης των αξιών και των ανθρωπιστικών ιδεωδών.

Η Μονοεδρική Περιφέρεια

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ​​αλυσιδωτή συνάρτηση είναι ολοφάνερη. Την πιστοποιούμε, αλλά δεν βγάζουμε τις συνέπειες.
Για να εκλεγεί βουλευτής ένας πολίτης σήμερα, χρειάζεται πολλά χρήματα. Για να πετύχει ένα κόμμα την είσοδό του στη Βουλή, πρέπει να επιβαρύνει το ταμείο του κράτους με το κόστος χιλιάδων πρόσθετων διορισμών στη δημοσιοϋπαλληλία. Γιατί; Επειδή το πολιτικό μας σύστημα λειτουργεί με τη λογική και τους νόμους της αγοράς. Η ψήφος του πολίτη εξαγοράζεται από το κόμμα με αντάλλαγμα την ισόβια σίτιση από τον κρατικό κορβανά. Ή υποκλέπτεται η ψήφος του πολίτη με τη μεθοδική πλύση εγκεφάλου του, τα χρυσοπληρωμένα τεχνάσματα της εμπορικής διαφήμισης.
Για να εξασφαλιστούν οι μισθοί των προεκλογικά διορισμένων, το κράτος υποχρεώνεται σε εξωφρενικό υπερδανεισμό, ο υπερδανεισμός έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδη χρεοκοπία, η χρεοκοπία σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, σε εξευτελιστική επιτρόπευση της λειτουργίας του κράτους, σε διεθνή εξευτελισμό και ατίμωση του ελληνικού ονόματος. Για το κόστος τής (παρ’ όλα αυτά συνεχιζόμενης) διαφημιστικής πλύσης εγκεφάλου των ψηφοφόρων, πολιτευτές και κόμματα καταφεύγουν στη «διαπλοκή»: Αρμέγουν μυθώδη ποσά από κεφαλαιούχους, στους οποίους ανταποδίδουν, όταν κερδίζουν την εξουσία, ασύδοτες προνομίες – σκανδαλώδεις αναλήψεις δημόσιων έργων, προμήθειες του Δημοσίου, διαγραφές χρεών κ.τ.ό. Έτσι, ένα σημαντικό μέρος του κοινωνικού ή του δάνειου δημόσιου χρήματος περνάει στα χέρια ιδιωτών (μαστροπών) και καταλήγει, το συνηθέστερο, σε ξένες Τράπεζες.
Η πολιτική της εξαγοράς ψήφων (και «πραιτωριανών» αφοσιωμένων στο κόμμα) με αντιπαροχή διορισμών στο Δημόσιο, οδηγεί νομοτελειακά την Ελλάδα σε όλο και βαθύτερη παρακμή. Τα χρήματα της εξαγοράς μένουν (ίσως) στη χώρα συντηρώντας προκλητική και επικίνδυνη κοινωνική αδικία, όμως επιτείνεται η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, των οργανωτικών προϋποθέσεων της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της επιστημονικής έρευνας, η αποσάθρωση των δομών σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα κόμματα ψηφοθηρούν ιδρύοντας οπουδήποτε πανεπιστημιακές σχολές ή Τμήματα, ακόμα και νοσοκομεία χωρίς υποδομές και προσωπικό – μόνο για να κερδίζουν εντυπώσεις. Γέννημα της ψηφοθηρίας ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα είναι ένα πελώριο, πολυπλόκαμο, νοσηρό κοινωνικό εκτόπλασμα, που το συγκροτούν, σε μέγιστο ποσοστό, αργόσχολοι, παραιτημένοι από την πάλη της ζωής, με νόημα ύπαρξης μοναδικό την προσμονή μιας πρόωρης σύνταξης. Αν ψευτολειτουργεί ακόμα αυτό το άσυλο της ραστώνης και της ολιγοεργίας, είναι χάρη στις εξαιρέσεις: ανθρώπους με συνείδηση θύματος σε ρόλο λειτουργού.
Η ιστορική μας λοιπόν πραγματικότητα καταστροφής και ατίμωσης που ζούμε, είναι μια αλυσιδωτή συνάρτηση συμπτωμάτων: Όσοι μας κυβερνούν, εξαρτούν την εξουσία τους από μαστροπούς (απροσχημάτιστα ή συγκαλυμμένα). Οι μαστροποί είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ανεξέλεγκτοι. Η κρατική υπαλληλία αναπαράγει τη συνάρτηση της εξουσίας με άνομα συμφέροντα (ιδιοτελή): χρηματίζεται, συνδικαλίζεται, εκβιάζει με λογική και μεθόδους μαφίας. Οι υπόλοιποι πολίτες αμύνονται απέναντι στη θεσμοποιημένη ζούγκλα αντιτάσσοντας επίσης εγωκεντρική ιδιοτέλεια: φοροδιαφυγή, αργομισθία, πλαστογραφημένη ή πρόωρη σύνταξη, καταπάτηση δημόσιας γης, αυθαίρετο κτίσμα.
Ολα ξεκινάνε, είναι ολοφάνερο, από την πελατειακή σχέση πολίτη - πολιτευόμενου, πολιτευόμενου - μαστροπών κεφαλαιούχων ή κυβέρνησης - ξένων δανειστών. Η πελατειακή σχέση συνιστά τον τρόπο εκλογής βουλευτών και κομμάτων, αυτήν κατασφαλίζει κάθε ώς τώρα Εκλογικό Σύστημα. Επομένως, όλα μπορούν να αλλάξουν, αν αλλάξει το Εκλογικό Σύστημα: ας υιοθετήσουμε σύστημα που να αποκλείει την πελατειακή σχέση ελευθερώνοντας πολιτευτές και κόμματα από τον εφιάλτη της εξαγοράς ψήφων και διαφημιστικής άγρας ψήφων. Και τέτοιο Εκλογικό Σύστημα μοιάζει να είναι το βασισμένο στη μονοεδρική περιφέρεια.

Που σημαίνει: ότι η χώρα διαιρείται σε (περίπου ισόποσες πληθυσμικά) εκλογικές περιφέρειες, τόσες όσα τα δύο τρίτα του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου. Σε κάθε περιφέρεια προβλέπεται ένας υποψήφιος από κάθε κόμμα για να διεκδικήσει τη μία έδρα που δικαιούται κάθε περιφέρεια. Ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων στην εξαιρετικά σμικρυμένη περιφέρεια και η απουσία συνυποψηφίων από το ίδιο κόμμα καθιστούν περιττή την πολυέξοδη διαφήμιση. Υποχρεωτικά τα κριτήρια επιλογής επικεντρώνονται στις ικανότητες και στην ποιότητα των προσώπων.
Το υπόλοιπο ένα τρίτο των μελών του Κοινοβουλίου εκλέγεται από ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο που το ρίχνει ο πολίτης σε ξεχωριστή κάλπη επιλέγοντας το κόμμα της προτίμησής του. Είναι ψηφοδέλτιο «επικρατείας» (ίδιο σε όλες τις περιφέρειες) και συγκροτείται από κάθε κόμμα για να προτείνει στους ψηφοφόρους την επιτελική ομάδα (κατά σειρά αξιολογικής προτεραιότητας των προσώπων) που θα διαχειριστεί τους τομείς λειτουργίας του κράτους. Ο πολίτης επομένως ρίχνει δύο ψηφοδέλτια σε διαφορετική το καθένα κάλπη: Με το ένα επιλέγει το πρόσωπο που θα αντιπροσωπεύσει στη Βουλή την τοπική του περιφέρεια, και με το άλλο επιλέγει το κόμμα που προτιμάει για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Δεν απαγορεύεται η ταυτόχρονη υποψηφιότητα του ίδιου προσώπου και στα δύο ψηφοδέλτια. Και ο πολίτης μπορεί να ψηφίσει υποψήφιο ενός κόμματος για την περιφέρειά του, και άλλο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το εκλογικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1960 – είναι δοκιμασμένο υπεραρκετά. Το μεταπρατικό μας κρατίδιο έχει αντιγράψει από τους Γερμανούς, επί διακόσια χρόνια τώρα, όλους σχεδόν τους θεσμούς κρατικού βίου – διοίκηση, σύστημα Δικαίου, σχολικό σύστημα, άρθρωση πανεπιστημιακών Σχολών κ.λπ. Δεν θα υποστεί μείωση του κύρους του με μια ακόμη αντιγραφή, προκειμένου να αντιπαλαίψει τον πνιγμό ιστορικού τέλους, καταστροφής και ντροπής, που ζει σήμερα.
Λογικό θα ήταν, την πρόσληψη του γερμανικού εκλογικού συστήματος να την συνοδεύει, για πληρέστερη εξυπηρέτηση του στόχου, και ο συνεπής διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία: το ασυμβίβαστο υπουργικού και βουλευτικού αξιώματος. Όπως και το μέτρο δραστικής μείωσης του αριθμού των βουλευτών.
Δεν είναι απίθανο, η τίμια πρόσληψη της Μονοεδρικής Περιφέρειας να είναι η σωτηρία μας. Πάντως αξίζει να γίνει στόχος κινήματος, κοινή απαίτηση πολιτών από κάθε κομματική προέλευση.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης

Παληγιάννης Βασίλειος
 Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 

Η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες, αφού η εκάστοτε κυβέρνηση επιδίωκε τον απόλυτο έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης.

Δυστυχώς και η κυβέρνηση ''πρώτη φορά αριστερά'' ακολούθησε την ίδια πρακτική δίχως όραμα και διάλογο.
Η επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και μάλιστα Μεγάλη Πέμπτη διέψευσε κάθε ελπίδα για ακομμάτιστες και αξιοκρατικές επιλογές στελεχών. Στις συγκεκριμένες επιλογές θριάμβευσε ο κομματισμός, η ημετεροκρατία και η αναξιοκρατία. Με αυτές τις επιλογές χάθηκε η ευκαιρία για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού των Π.Δ. και σηματοδότησε τη βούληση της κυβέρνησης για τον έλεγχο όλων των επιλογών στελεχών εκπαίδευσης.
Η επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων.
Κάποιοι θεώρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία θετική, αφού ''μέτρησε'' η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Γνώμη που εκφράστηκε με ψήφο χωρίς αιτιολόγηση πίσω από το παραβάν.
Κάποιοι λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σ' αρκετούς συλλόγους διδασκόντων θεώρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία, που άλλωστε δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, οπισθοδρομική, ισοπεδωτική και προϊόν άκρατης ιδεοληψίας.
Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως οι επιλογές διευθυντών σχολείων πιστοποίησαν τις προηγούμενες ως ''αξιοκρατικές'', αφού πάνω από το 85% επανεξελέγησαν τα ίδια πρόσωπα. Το αποτέλεσμα της επιλογής διευθυντών σχολείων, για την κυβέρνηση, ήταν εκτός σχεδιασμού μη αναμενόμενο και συνέβαλε στο να μην προχωρήσει η προβλεπόμενη επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης.
Σήμερα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων, αφού κανείς δε γνωρίζει το πότε και πώς θα γίνουν. Οι διαρροές για τον τρόπο επιλογής και το ρόλο τους, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στα σημερινά στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Προβληματισμός που εντάθηκε ιδιαίτερα μετά  τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους  Π.Δ. στην οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Είναι δικαίωμα του υπουργού να συζητά με τα στελέχη του, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή του να συζητήσει το όλο θέμα με τη Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε..
Πρέπει να υπάρξει συναίνεση στη λήψη αποφάσεων ώστε να αναβαθμιστεί το κύρος , η αξιοπιστία και ο ρόλος των στελεχών εκπαίδευσης.
Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο να οδηγηθούμε άμεσα σ' ένα σύστημα επιλογής στελεχών απλό, δίκαιο που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία με συμβούλια μη ελεγχόμενα.
Είναι ανάγκη να επιλεγούν οι ικανότεροι, οι καλύτεροι οι καταλληλότεροι ως Διευθυντές Εκπαίδευσης και ως Σχολικοί Σύμβουλοι προς όφελος της εκπαίδευσης.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
συνεδρίασε σήμερα το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και τοποθέτησε τις/τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, λαμβάνοντας υπόψιν του τις δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες των Σχολείων:
  • Πετρίδου Ελένη (ΠΕ 71), Τμήμα Ένταξης 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς
  • Αντωνίου Παρασκευή (ΠΕ7 1), Τμήμα Ένταξης 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς
  • Ιντζέ Μυροφόρα (ΠΕ 71), Τμήμα Ένταξης 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς (είναι σε άδεια)
  • Νικολής Σταύρος (ΠΕ 71), Τμήμα Ένταξης Δημοτικού Σχολείου Κορησού (3 ημέρες), Τμήμα Ένταξης 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς (2 ημέρες)
  • Πανταζή Βαρβάρα (ΠΕ 71), Τμήμα Ένταξης Δημοτικού Σχολείου Χιλιοδένδρου (3 ημέρες), Τμήμα Ένταξης Δημοτικού Σχολείου Μεσοποταμίας (2 ημέρες),
  • Νικολακοπούλου Νεφέλη (ΠΕ 71), Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
  • Μπαχτσιαβάνου Κωνσταντίνα (ΠΕ 71), Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
  • Κωνσταντινίδου Σοφία (ΠΕ 71), Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
  • Σουφλά Φεβρωνία (ΠΕ 60.50), Ειδικό Νηπιαγωγείο Καστοριάς

Παράλληλη Στήριξη 

  • Ηλονίδου Ελισάβετ (ΠΕ 71), 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (14 ώρες) και Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού (10 ώρες)
  • Νικολή Σοφία (ΠΕ 71), 1ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
  • Μυλωνά Κωνσταντίνα (ΠΕ 71), 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους
  • Σιολίδου Ευγενία (ΠΕ 71),  5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
  • Παπαϊωάννου Αγνή (ΠΕ 71),  Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού
  • Κοσετσίδου Άννα (ΠΕ 71),  Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου (14 ώρες) και Δημοτικό Σχολείο Τοιχιού (10 ώρες)
  • Κοσμίδου Κυριακή (ΠΕ 71),  Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου (14 ώρες) και 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (10 ώρες)
  • Παναγιωτοπούλου Κωνσταντίνα (ΠΕ 71),  7ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (12 ώρες) και 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (12 ώρες)
  • Λαγού Γεωργία (ΠΕ 70.50), 1ο Δημοτικό Σχολείο Μανιάκων
  • Ταρτάρα Βασιλική (ΠΕ 60.50),  Νηπιαγωγείο Πολυκάρπης

  • Χορηγήθηκε άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή στον κ. Τοκατλίδη Χρήστο για τον "Όμιλο Αντισφαίρισης Καστοριάς Κέλετρον"

Διάθεση Εκπαιδευτικού Γερμανικής Γλώσσας
  • Ξανθίππη Μπαλή, 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (2 ώρες) 

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

5.000 γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μέγα αμάρτημα η απληστία. Ένα από τα επτά θανάσιμα. Με δαίμονά της τον Μαμμωνά, σύμφωνα με την εκκλησιαστική γεωγραφία αμαρτιών και δαιμονίων. Την ψυχή του ας την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Η πλεονεξία, όμως, είναι κατεξοχήν κοινωνικό αμάρτημα. Αντικοινωνικό δηλαδή. Δεν διαπράττεται εν κενώ, αλλά μέσα στον κόσμο και εναντίον του. Ο φιλοτομαριστής άπληστος αδιαφορεί αν η βουλιμία του ικανοποιείται (πάντοτε μερικώς και προσωρινά) εις βάρος των άλλων, των αδυνάμων ή των νομοταγών. Ίσα ίσα, αυτό είναι η μισή του ηδονή. Η απληστία, ωστόσο, όπως και οι λοιπές αμαρτίες, μπορεί να μετατραπεί σε δόκανο. Και να πιαστεί μέσα του ο ίδιος ο αμαρτωλός. Κυριολεκτικά αυτοσαγηνευόμενος. Αυτό συνέβη και με τους 5.000 όχι κατά τίτλο, αλλά μόνο κατά μισθό γενικούς γραμματείς. Πληροφορηθέντες ότι επίκειται μείωση κατά 25% των απολαβών του πολιτικού προσωπικού, έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τα «κεκτημένα» τους. Αποκαλύφθηκαν έτσι τα «κρυφά μισθολόγια». Και μάθαμε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη ότι 5.000 υπάλληλοι, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, απασχολούμενοι σε ΝΠΙΔ, έχουν καθαρές αποδοχές 2.800 ευρώ μηνιαίως. Τον μισθό του γενικού γραμματέα. Χωρίς να τον δικαιούνται.
Ουδείς εκ των 5.000 αυτενήργησε. Δεν αποφάσισαν ένα ωραίο πρωί ν’ αυξήσουν μόνοι τους τον μισθό τους. Απαίτησαν την αύξηση, βρήκαν ευήκοα ώτα και την επέβαλαν. Τα ευήκοα ώτα ήταν κυβερνητικά. Κάποιας από τις προ του 2015 κυβερνήσεις. Η μισθολογική εξίσωση έγινε μέσω διατάξεων που περνούσαν κατά καιρούς σε νομοσχέδια. Με το τέχνασμα των τροπολογιών και μεταμεσονυκτίως; Δεν έγινε γνωστό. Δεν είναι, όμως, αυτό το σοβαρότερο κενό στην πληροφόρησή μας. Για να μη μείνει και αυτή η αποκάλυψη στου δρόμου τα μισά, ως συνήθως, πρέπει να δημοσιευθεί κάποια στιγμή ο κατάλογος όσων κυβερνώντων αποφάσισαν (σε καιρούς βαριάς λιτότητας) να δράσουν σαν πάτρωνες προνομιούχων, εξυπηρετώντας ομαδούλες συμφερόντων. Εντάξει. Ας μην κοινοποιηθούν τα ονόματα των άπληστων υπαλλήλων, οι φαρισαίοι άλλωστε θα πουν ότι προσβάλλονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ας κατονομαστούν, όμως, όσοι τους διευκόλυναν νομοθετικά. Για να μη στιγματίζεται το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Αμέσως έπειτα θα πρέπει να προσδιοριστεί πόσα από τα μηνιαία 2.800 ευρώ ήταν προϊόν οιονεί υπεξαίρεσης. Χίλια; Πεντακόσια; Τόσοι υπάλληλοι επί τόσα παραπανίσια ευρώ επί τόσα τα χρόνια του καθενός. Ωστε να μάθουμε ποια η φύρα του Δημοσίου. Σταγόνες στον ωκεανό; Ίσως. Μα και ο ωκεανός από σταγόνες αποτελείται. «Σταλαματιά σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά» δεν μαθαίναμε όταν διδασκόμασταν τα αγαθά της αποταμίευσης;

Μετά τον υπολογισμό, ας απαιτηθεί η επιστροφή τους. Μια και, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, δεν είναι απλώς μη δεδουλευμένα, αλλά κλοπιμαία με την κάλυψη του υποτιθέμενου φύλακα: του κράτους. Για να μην τους αντιγράψουμε δε στην απληστία απαιτώντας όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα εδώ και τώρα, ας ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων οι παρατύπως ευεργετηθέντες. Ανθρωποι είναι κι αυτοί.