Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΟΙ "ΧΑΜΕΝΟΙ" ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
  • Τελικά φαίνεται ότι οι δάσκαλοι είναι αυτοί οι οποίοι θα χάσουν χιλιάδες ώρες από το πρόγραμμά τους και από τα μαθήματα που δίδασκαν.
  •  Μπορεί να υπάρχει η εντύπωση ότι χαμένοι θα βγουν οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων λόγω της κατάργησης των ΕΑΕΠ αλλά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο γιατί οι ώρες της ειδικοτητάς τους θα αυξηθούν ή θα μπουν για πρώτη φορά σε πολύ περισσότερα σχολεία. 
  • Για του λόγου το αληθές ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις ώρες που είχαν πριν οι δάσκαλοι και αυτές που θα έχουν τώρα.
  •  Αυτό φυσικά θα επηρεάσει άμεσα τους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις του κλάδου.
  •  Ένα πρόχειρο παράδειγμα είναι ότι ενώ μέχρι τώρα σε ένα 6/θ Δημοτικό Σχολείο χρειάζονταν οκτώ δάσκαλοι (ολοήμερο + συμπλήρωση), τώρα οι έξι θα είναι υπεραρκετοί αν δεν έχουν και πρόβλημα στο να συμπληρώσουν το ωράριό τους κιόλας.
  • Προσθέστε και τις χιλιάδες ώρες από την κατάργηση της πρωινής ζώνης του Ολοήμερου Σχολείου για να έχετε καλύτερη εικόνα.
  •  Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το πόσες ειδικότητες θα υπάρχουν σε κάθε σχολείο.


ΤΑΞΕΙΣ
ΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΛΑΣΙΚΟ
ΕΑΕΠ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ (ΝΕΟ)
ΩΡΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Α
23
23
21
Β
23
23
21
Γ
25
22
20
Δ
25
22
20
Ε
25
22
20
ΣΤ
25
22
20

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση

Είμαστε ανοικτοί στη ζήτηση, από κει και πέρα για τα ζητήματα που προκύπτουν, σχετικά με τα θέματα των διορισμών. Δεν είναι της παρούσης στιγμής, θα το κουβεντιάσουμε. Επί του παρόντος ισχύει η υπάρχουσα νομοθεσία και αυτή μας δεσμεύει, έως ότου υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή.
Θα ήθελα επίσης, να σας πω και αυτό έχει μια σημασία, ότι η συζήτηση που έγινε με ευθύνη του Υπουργείου και ορθώς, αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη, για να λειτουργήσουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου και να μην υπάρχει η γνωστή διάλυση. Η συζήτηση που έγινε επί σχεδίων και που προκάλεσε και ανησυχία σε ενδιαφερόμενους, καταλαβαίνουμε, προκάλεσε την αμηχανία σε άλλους, την ένοχη σιωπή άλλων και μάλιστα των υπευθύνων του πελατειακού κράτους, την ένοχη σιωπή. Αυτή η συζήτηση ήταν αναγκαία, για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη και στους ενδιαφερόμενους ολόκληρη η εικόνα του προβλήματος. Και παίρνουμε την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά που υπάρχει, να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό, δεν είναι να κόψουμε, είναι να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό τουλάχιστον για φέτος.
Και φέτος να προχωρήσουμε σε διαδικασίες μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, τις πρώτες διαδικασίες διορισμού που θα υπάρξουν: Αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά όσον αφορά το ζήτημα των προσλήψεων και το ζήτημα των διορισμών που είναι αναγκαίο.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει και ορισμένους φορείς αλλά και ίσως και κάποια τμήματα της κοινής γνώμης είναι το θέμα των νηπιαγωγείων. Κυρίως παρατηρήθηκε το θέμα, υπήρχαν ανησυχίες και φόβοι από ορισμένες ενώσεις νηπιαγωγών. Θέλω να διαβεβαιώσω κατ’ αρχήν, ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Όλη αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται, ότι θα κλείσουν 1000 νηπιαγωγεία, είναι μια φθηνή αντιπολιτευτική πολιτική, τακτική, η οποία υποτιμά το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Και τολμώ να πω σε ορισμένο τουλάχιστον βαθμό, ενισχύει μια αντίληψη ιδιωτικοποίησης, απαξίωσης και τελικά ιδιωτικοποίησης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Πώς το είπε ο κ. Μητσοτάκης; Τι είναι οι μαθητές; Πελάτες λέει. Οι μαθητές είναι οι πελάτες των σχολείων. Δεν υπάρχει, πιο χαρακτηριστική φράση δυσφήμισης της εκπαίδευσης, όταν ο μαθητής μετατρέπεται σε καταναλωτή, σε πελάτη, και όταν η μόρφωση υποβαθμίζεται σε εμπόρευμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση υποβαθμίζεται σε αγοραία διαδικασία και εμπόρευμα. Και αυτό δεν ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, «εν τη ρύμη του λόγου του» σε συνέντευξη τύπου, ειπώθηκε με το βάρος της Εισηγητικής Ομιλίας του, στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ.
Για το θέμα του νηπιαγωγείου, θα ήθελα επίσης, να διαβεβαιώσω, ότι η ρύθμιση είναι: Να μειώσουμε τον αριθμό των ελάχιστων μαθητών, από επτά σε πέντε, και παρακάτω αν χρειαστεί, με βάση τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών διευθυντών εκπαίδευσης στα σχολεία στα δυσπρόσιτα ή όπου δεν μπορεί να υπάρξει μετακίνηση των νηπίων.
Είναι σαφής η διατύπωση στην τροπολογία που καταθέσαμε. Εκεί βέβαια που κρίνεται είναι εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει μετακίνηση νηπίων, γιατί δεν μπορείς να μεταφέρεις νήπια χιλιόμετρα μακριά.
Δεύτερον, αυξάνεται από 7 σε 14 το ελάχιστο, το μίνιμουμ των μαθητών νηπίων στα νηπιαγωγεία. Γιατί; Γιατί από το 1985 υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση, με τρόπο όχι δεσμευτικό, της πολιτείας να φοιτούν και τα προνήπια. Δηλαδή, να υπάρχει φοίτηση από 4 ετών έως 6 ετών στα νηπιαγωγεία. Αυτός είναι ένας τρόπος να διευκολύνουμε και να υπάρχουν θέσεις προκειμένου παιδιά μικρά της νηπιακής ηλικίας να πάνε στα σχολεία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, δηλαδή να είναι υποχρεωτική σήμερα, και αυτομάτως μετά από τόσα χρόνια, διότι μας λείπουν 500 θέσεις νηπιαγωγείων. Στο πρόγραμμά μας, σύντομα, θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κάλυψη των κενών. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και με άλλες διαδικασίες, αλλά το δίνουμε από σήμερα στην κοινωνία. Θέλουμε τα προνήπια να πάνε στα νηπιαγωγεία και να διευκολύνουμε έτσι τη διαμόρφωση των σχολικών τάξεων και κοινοτήτων. Επαναλαμβάνω, ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Θα μου πείτε ούτε αυτό το νηπιαγωγείο με ένα παιδί που υπάρχει στη Θεσσαλία; Το αναφέρω, διότι διάβασα ενός συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΝΔ, μια ψευδή ανακοίνωση, η οποία αναπαράχθηκε από ορισμένα ΜΜΕ ότι κλείνουμε 40 νηπιαγωγεία στη Θεσσαλία. Ψευδέστατη ανακοίνωση. Υπάρχει απάντηση των υπηρεσιών από εκεί. Εγώ σας λέω, αν υπάρχει ένα νηπιαγωγείο με ένα μαθητή κοντά σε άλλο νηπιαγωγείο, το κρατάτε ή το κλείνετε; Πέστε μου! Μιλάμε για ένα νηπιαγωγείο με ένα παιδάκι κοντά σε άλλο νηπιαγωγείο. Απαντήστε σας παρακαλώ.  
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Εσείς, θα μας πείτε κύριε Υπουργέ, γιατί πριν μας δηλώσατε ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας): Ότι μας πείτε, λοιπόν, εμείς θα το κάνουμε.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Πείτε μας εσείς. Η δήλωση σας ήταν ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Τώρα, μας λέτε, δίπλα σε άλλο, και, άρα δεν μας λέτε την αλήθεια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας): Δεν θα κλείσει κανένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο από έλλειψη του αριθμού των 7 ή των 14. Κανένα. Και σας ρωτώ, στην περίπτωση που έχουμε ένα νηπιαγωγείο με ένα παιδάκι κοντά σε άλλο νηπιαγωγείο το κρατάμε ή το κλείνουμε; Θέλω μια απάντηση και εγώ θα υλοποιήσω.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Πόσο κοντά λέτε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας): Δίπλα με τα πόδια.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΝΔ): Η δήλωσή σας κ. Υπουργέ πριν από δύο λεπτά ήταν ότι δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Άρα, θα κλείσει, λέτε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας): Ουσιαστικά, αστικών κέντρων με ένα μαθητή είναι εκτός ή εντός νόμου σήμερα; Μη βιάζεστε να βγάλετε τίτλους σε εφημερίδες της παράταξής σας.

Παρατηρήσεις και Σχόλια για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • Το μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης μπορεί να διδάσκεται από εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70, από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου καθώς και από το Δ/ντή –Δ/ντρια του Σχολείου.
  • Η διδασκαλία των αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής  ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από τις αντίστοιχες ειδικότητες, τότε το μάθημα μπορεί να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70.
  • Δε θα υπάρχει εκπαιδευτικός υπεύθυνος του ολοήμερου αλλά ανά ημέρα θα ορίζεται ο εκπαιδευτικός ο οποίος θα φέρει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος. Η ημερήσια ευθύνη του Ολοήμερου Προγράμματος μπορεί να ανατίθεται στο σύνολο των ειδικοτήτων καθώς και στον/στην Δ/ντή –Δ/ντρια του Σχολείου.
  • Το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα διαρκεί τρεις ώρες από τις οποίες η μία θα είναι το φαγητό, η δεύτερη Μελέτη-Προετοιμασία (μόνο από εκπαιδευτικούς ΠΕ 70), και η τρίτη επιλεγόμενο διδακτικό αντικείμενο (Τ.Π.Ε., Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Πολιτιστικοί  Όμιλοι Δραστηριοτήτων-θα ανατίθεται στο σύνολο των ειδικοτήτων).

Προσωπικές σκέψεις:

  • Οι ώρες που παίρνει υποχρεωτικά ο δάσκαλος  στην Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη είναι 18 και μπορούν να φτάσουν τις 25 (3 ώρες Ευέλικτη και 4 Αισθητική Αγωγή). 
  • Στην Τρίτη και την Τετάρτη τάξη οι ώρες που παίρνει υποχρεωτικά ο δάσκαλος είναι 18 και μπορούν να φτάσουν τις 23 (2 ώρες  Ευέλικτη και 3 Αισθητική Αγωγή). ).
  • Στην Πέμπτη και την Έκτη τάξη οι ώρες που παίρνει υποχρεωτικά ο δάσκαλος είναι 20 και μπορούν να φτάσουν τις 22 ( 2 Αισθητική Αγωγή).
  • Από τη στιγμή που δε θα παραβιάζεται το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών (6  ώρες την ημέρα), ο δάσκαλος την ημέρα που θα αναλαμβάνει την προετοιμασία δε θα έχει μάθημα τουλάχιστον την πρώτη ώρα του προγράμματος.
  • Από τη στιγμή που δε θα υπάρχουν υπεύθυνοι για το Ολοήμερο Πρόγραμμα, αυτό σημαίνει –σε επίπεδο Νομού- ότι τουλάχιστον είκοσι συνάδελφοι θα «μετακινηθούν» στο Πρωινό Πρόγραμμα.
  •  Με δεδομένο ότι συνταξιοδοτήσεις δεν προβλέπονται πολλές (ή μήπως καθόλου) , οι μεταθέσεις θα εξαρτηθούν άμεσα από τους  συναδέλφους που θα πάρουν μετάθεση εκτός Νομού. Για αποσπάσεις ας μη συζητάμε καλύτερα.
  • Μακάρι να πέφτω έξω και λυπάμαι αν σας μαυρίζω την καρδιά Πασχαλιάτικα.
  • Κανένας διορισμός θα γίνει τελικά;

Γαπκιάδης Γιώργος

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (από 6/θ και πάνω)



ΤΑΞΕΙΣ
Α
Β
Γ
Δ
Ε
ΣΤ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΩΡΕΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
-
-
2
2
1
1
ΓΛΩΣΣΑ
9
9
8
8
7
7
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
5
5
4
4
4
4
ΙΣΤΟΡΙΑ
-
-
2
2
2
2
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4
4
2
2
-
-
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
-
-
-
-
2
2
ΦΥΣΙΚΑ
-
-
-
-
3
3
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
-
-
-
-
1
1
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
2
2
1
1
1
1
ΜΟΥΣΙΚΗ
1
1
1
1
1
1
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
1
1
1
1
-
-
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
3
3
3
3
2
2
ΑΓΓΛΙΚΑ
1
1
3
3
3
3
ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤ.
3
3
2
2
-
-
2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
-
-
-
-
2
2
Τ.Π.Ε.
1
1
1
1
1
1
ΣΥΝΟΛΟ
30
30
30
30
30
30